kultivary kamélií se těší velké obliběKamélie (Camellia) jsou dlouhověké stálezelené keře nebo malé stromy, které v přírodě dorůstají výšky od jednoho až po dvacet metrů. Rostou v kyselých půdách v lesnatých oblastech od severní Indie a Himálaje až po Čínu a Japonsko. Rod čítá na 250 druhů, k nejvíce pěstovaným pro okrasné účely patří kultivary kamélie japonské (Camellia japonica).



Nejčastěji jsou kamélie titulovány jako zimní královny, choulostivé krásky, japonské či zimní čajové růže. Pro japonské samuraje symbolizoval rudý květ kamélií smrt a znovuzrození. Kamélie mnozí považují za jednu z nejkrásnějších kvetoucích rostlin na světě. Jedna z mnoha legend vysvětluje, proč se kamélie nikdy nemůže stát královnou květin. Její květy jsou sice velice krásné, ale většinou nevoní.

I tak se kaméliím podařilo vstoupit do světa luxusní kosmetiky. Když se ukázalo, že extrakt z kamélií má vynikající hydratační schopnosti a tak účinně pomáhá chránit lidskou kůži před vysušením, byl postup jeho získání patentován. Hydratační a vyživující sérum obsahující extrakt z bíle kvetoucích kamélií se prodává pod názvem Chanel Hydra Beauty Sérum.

kamélie se dožívají vysokého věku

kamélie jsou i oblíbená květina k řezuDámy s kaméliemi v Paříži i Petrohradě

Květy kamélií patřily v 19. století k oblíbeným módním ozdobám dam. Traduje se, že onu módu odstartovala vévodkyně de Berry v roce 1820, kdy své šaty na francouzský dvorní ples jako první vyzdobila květy kamélie. O kamélie v roli šperku byl takový zájem, že na jejich upevnění vyráběli klenotníci speciální držáky jako doplněk rób pro návštěvy plesů a divadel.

Nejznámější dámou s kaméliemi se však stala kurtizána Marie Duplessiová. Nesmrtelnou ji učinil pod jménem Markéta Gautierová Alexandr Dumas mladší. Ano, právě tak pojmenoval hrdinku svého příběhu Dáma s kaméliemi (La Dame aux camélias, 1848). Brzy na motivy příběhu složil Giuseppe Verdi neméně slavnou operu La Traviata (1853). A jaké kamélie vlastně ona dáma nosila? Každý večer se nechávala se svými milenci vidět v lóžích pařížských divadel. Místo šperků se zdobila bílými kaméliemi, jen pětkrát do měsíce volila červené květy.

Květy kamélií patřily k oblíbeným a velmi nákladným ozdobám dam také v carském Petrohradu. Rychlí poslové jim je vozili z jihu Francie a Itálie v době, kdy ještě neexistovalo letecké spojení. Poupatům kamélií byla věnována maximální péče. Na dalekou cestu se balila do vaty a převážela se ve vlhkých dřevěných krabičkách.

Nejmilovanější květina Coco Chanel

Francouzská módní návrhářka Coco Chanel (1873 – 1971) si kamélie velmi oblíbila. V průběhu let povýšila majitelka slavného módního domu kamélii na svůj symbol. Jejich motiv najdete na knoflících, tkaných výšivkách i v hedvábném provedení jako ozdobu šatů či  pokrývek hlavy. Stylizované květy kamélií nechybí ani na kabelkách nebo na křišťálovém lustru, který si navrhla pro svůj pařížský byt. Zvlášť si oblíbila bíle kvetoucí kultivar Camellia japonica Alba Plena. Coco patřila k těm málo lidem, kteří dokázali ocenit, že kamélie nevoní. Pokud kolem sebe měla nějaké květiny, vyžadovala, aby jejich vůně nesoupeřila s vůni jejího oblíbeného parfému. Tím byl Chanel No.5, který je dodnes považován za nejslavnější parfém světa.

různé barvy a tvary květů kamélií