Než začnete řezat motýlí keř

Než začnete řezat, nejprve zjistěte, co pěstujete. Tohle pravidlo platí v případě jakéhokoli řezu rostlin. Jedině tak předejdete nemilým překvapením v podobě marného čekání na květy. Rod Buddleja čítá téměř 100 druhů keřů, ale také stromů a trvalek. Zatímco většina těchto rostlin, známých pod lidovým označením motýlí keř, kvete na nových přírůstcích (letorostech), existují i druhy kvetoucí na dřevě loňském (dvouletém). K těm patří např. komule střídavolistá (Buddleja alternifolia). Proto neexistuje žádné univerzální doporučení ohledně řezu komulí.



Komule, kterým prospěje řez v předjaří

komule Davidova má vždy dvojici listů proti soběV předjaří je vhodný čas pro řez komule Davidovy a Weyerovy. Tyto dva druhy poznáte poměrně snadno. Komule Davidova (Buddleia davidii) patří k nejčastěji pěstovaným druhům. Květenství má uspořádaná v protáhlých latách. Nabízí se v barvách od bílé přes odstíny růžové, čistě modré, purpurově červené až po temně fialovou. Komule Weyerova (Buddleja x weyeriana) má sytě žluté květy shromážděné v kulatých shlucích, které zdálky připomínají žluté bambule.

Kdy řezat motýlí keř

Nejvhodnější čas pro řez komule Davidovy je v době, kdy se začnou nalévat pupeny. Konkrétní termín záleží na průběhu zimy i poloze pozemku. V teplejších oblastech to může být již v druhé polovině února. Někdo však odkládá řez na březen nebo duben. I tehdy je ještě možné komuli prořezat, ale musíme počítat s pozdějším kvetením.
Vždy bychom měli sledovat aktuální průběh počasí. Řezat bychom neměli v mrazivých dnech ani v době, kdy meteorologové ještě větší mrazy předpovídají.

Jak řezat motýlí keř

Komule Davidova je polokeř s velmi bujným růstem. Roční přírůstky mohou dosáhnout 2 – 3 metry. Proto se ji nebojte seříznout opravdu radikálně, na 1 – 3 pupeny. Samotný řez provádíme kus nad očkem, aby nedošlo k jeho poškození. U země po řezu zůstanou zdřevnatělé výhonky s několika pupeny. Obvykle jsou vysoké 10- 15 cm, popř. do výšky kolen. To stačí, aby komule Davidova v létě bohatě kvetla.

komule Davidova dokáže elegantně vyplnit prostor do šířky i výšky

Motýlí keře, které řežeme po odkvětu

Některé méně často pěstované komule kvetou až na dvouletém dřevě. K takovým patří komule střídavolistá (Buddleja alternifolia). Tato komule má květy světle lila-fialové barvy, které zdobí přepadavé větve až v metrové délce. Pokud chceme tvar tohoto keře upravit, provádíme řez po odkvětu. Jedině tehdy do konce sezóny narostou výhony, které v dalším roce pokvetou. Abychom udrželi pěkný tvar a získali co největší množství kvetoucích větviček, ostříháme komuli střídavolistou tak, že zachováme pevnou kostru keře.

komule Davidova, nejčastěji pěstovaný druh

Komule, které řez nepotřebují

Druhy, které pravidelný řez nevyžadují, se u nás příliš často nepěstují. Patří k nim komule kulovitá (Buddleja globosa), která má kulovitě uspořádaná květenství oranžově zbarvená a komule Colvilleova (Buddleja colvilei).

kdy neřezat - silný zpětný řez komule nemusí být nutný vždy. Pokud mají keře dostatečný prostor, stačí odstranit pouze přestárlé, suchem či mrazem poškozené výhony. Na škodu není ani částečné prosvětlení. Za vysokých mrazů mohou komulím zmrznout větve až k zemi. O rostlinu však nemusíme mít strach, na jaře znovu odspoda obrazí. Ve vyšších polohách můžeme na zimu keř u kořenů přikrýt.