Při mapování starých ovocných dřevin bylo v Krkonoších evidováno 134 krajových odrůd, z toho 81 jabloní, 19 hrušní, 15 třešní, 9 višní a 10 slivoní. Ovocné stromy rostou v této oblasti do nadmořské výšky cca 800 m, plané třešně a višně dokonce i výše. Rekordmanem - nejvýše položeným ovocným stromem v Krkonoších - je třešeň ptáčnice v Modrém dole, která roste v nadmořské výšce 1 020 m!



paví vejce, pavče - slíva z KrkonošÚčastníci programu Paví vejce a další ovoce se dozví nejen mnoho zajímavostí o starých odrůdách ovoce, které rostou či přímo vznikly v Krkonoších, ale také o jejich využití. Chybět nebude ani ochutnávka představovaný plodů. To proto, že součástí zahrady někdejšího augustiniánského kláštera ve Vrchlabí, kde nyní sídlí Krkonošské muzeum Správy KRNAP, je také štěpnice starých a regionálních odrůd ovocných stromů.

Paví vejce z Krkonoš

Původ téhle slívy, která byla v Krkonoších nalezena na Benecku, v Pasekách nad Jizerou a na Končinách u Františkova, není známý. Pravděpodobně jde lokální odrůdu rozšířenou v severovýchodních Čechách. Zmínka o ní je už ve štěpařském klíči z roku 1848. Nejčastěji je známá jako Pávče, Paví vejce, Paví vejce žluté, Pávše žluté či Gelbe Eierpflame. 

  • Místo konání: KCEV Krtek u Správy KRNAP ve Vrchlabí
  • Kontakt: www.krnap.cz
  • Termín: 14. 2. 2015