blahočet ztepilý působí v přírodě velmi vznešeněStěžně pro kapitána Cooka?

Blahočet ztepilý (Araucaria heterophylla, synonymum A. excelsa) patří k tzv. endemitům, tedy organismům, které jsou původně rozšířeny pouze na určitém omezeném území a nikde jinde se přirozeně nevyskytují. Blahočet ztepilý pochází z ostrova Norfolk, jehož se stal symbolem. Jeho vyobrazení je i součástí vlajky ostrova. Ostrov Norfolk leží v jižním Tichém oceánu, severně od Nového Zélandu.



Prvním Evropanem, o kterém víme, že ostrov a tedy i blahočet spatřil, byl v roce 1774 kapitán James Cook (1728 – 1779) při své druhé cestě do jižního Pacifiku. Kapitán Cook na pobřeží tohoto ostrova vstoupil poprvé 11. října 1774. Právě vysoké symetricky rostlé stromy na něj udělaly velký dojem. Samozřejmě, že nejvíce jej zajímalo možné využití dřeva. Uvažoval, zda by se pravidelně rostlých kmenů nedaly zhotovovat lodní stěžně a ráhna. Jak se však ukázalo, dřevo těchto stromů bylo pro tento účel málo pružné.

Blahočet v roli exotického vánočního stromku

V našich podmínkách se blahočet ztepilý pěstuje pouze jako nádobová rostlina. Jeho pěstování pro okrasu zmiňuje František Polívka ve své knize Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí, která poprvé vyšla v roce 1908. V závěrečné kapitole Rostliny pamětihodné namnoze z jiných příčin nežli pro užitek se můžete dočíst: "...araukarie ztepilá... dorůstající ve své vlasti až přes 50 m výšky, pěstuje se u nás často pro okrasu v kořenáčích. Jestiť velice sličného vzrůstu, anyť větve jeho jsou rozestaveny do pravidelných, nejčastěji 5četných přeslenů."

Blahočet ztepilý patří mezi jehličnany s oblibou pěstované v bytech. Nejčastěji bývá označován jako pokojová jedle, ale objevuje se i pod názvem pokojový smrček, araukárie různolistá či stromeček pro štěstí. Zatímco ve své domovině dorůstá blahočet ztepilý až 50 metrů výšky, v domácích podmínkách se nemusíte bát, že vás z bytu vyžene. Jedním z faktorů, které podstatně omezí jeho růst patří velikost květináče.

blahočet jako zajímavý stromek v nádoběPokud budete chtít blahočet využít také jako vánoční stromek, postupujte při zdobení co nejšetrněji. Jinak by mohlo dojít ke zbytečnému poškození jehlic. A pamatujte, že tento stromek vyžaduje chladné přezimování. Teploty by v zimním období neměly přesahovat 14 oC, optimálně se mu bude dařit při 8 oC.

  • v zálivce a vlhkosti vzduchu by neměly být velké výkyvy, k zálivce se nejlépe hodí dešťová či změkčená voda
  • blahočet ztepilý vyžaduje umístění na světlém místě bez přímého slunce. Dostatek světla je důležitý zejména v zimním období, kdy jsou krátké dny a intenzita slunečního záření je nižší.
  • nejlépe působí jako solitéra ve větším prostoru, kde může pravidelně růst. Pokud jej postavíte do kouta, poroste křivě.
  • k hnojení jsou vhodná speciální hnojiva určená pro rhododendrony