Vánoční stromek ozdobený slaměnými ozdobami, ilustrační snímekČlenové Klubu lidové tvorby se inspirovali lidovými tradicemi. A tak vedle klasických vánočních ozdob ze slámy můžete obdivovat ozdoby zhotovené z pomerančové, mandarinkové nebo třeba březové kůry. Velmi zajímavě působí ozdoby vyrobené ze sušených tobolek černuchy damašské. Pozornost přitahují i drobné výrobky z přírodnin – vánoční řetězy z kaštanů, barevných bobulí či slámy. Vedle klasických figurek a předmětů ze skořápek vlašských ořechů tvůrci sáhli i po plodech lísky turecké. Ze sušených květů růží zas vznikly bohaté sukně pro miniaturní panenky.



Co by to bylo za Vánoce, kdyby chybělo cukroví. Ve větší míře se u nás cukroví na Vánoce začalo péct v 19. století. V mnoha rodinách se osvědčené recepty dědí z generace na generaci. Často napsané úhledným písmem na malé papírky. A tak vedle filigránsky nazdobených perníčků můžete obdivovat zázvorky, marokánky, pumprnikl s ořechy nebo třeba podvodnice. Nechybí ani pochoutky ze šípků či kdoulový sýr.

Naprosto nepřehlédnutelná je vánoční hvězda. Na rozdíl od těch, které běžně kupujeme domů, je ta vystavená na vysokém kmínku a připomíná stromek, který má místo koruny řadu výhonů zakončených červenými listeny. A není to hvězda ledajaká, ale rostlina opředená příběhem. V roce 1993 ji dostala paní Olga Havlová. Po svátcích požádala hradního zahradníka, aby se o ni postaral a on tak činí dodnes.

Místo konání: výstavní skleník Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze, Na Slupi 16, Praha 2

Kontakt: www.bz-uk.cz

Termín: 28. 11. 2014 - 2. 1. 2015, denně 10 – 17 hodin