pro další pěstování musí být stromek dobře zakořeněnýZ přírody a zase zpátky: hlavně pomalu

Pokud toužíte stromek i po Vánocích uchovat a využít k dalšímu pěstování, musíte počítat s tím, že si jej užijete opravdu krátce. V teplém prostředí bytu by neměl zůstávat déle než jeden týden. Umístit byste ho měli dostatečně daleko od tepelných zdrojů (radiátory ústředního topení, krb).



Vzhledem k tomu, že v naší přírodě jehličnany v zimě prožívají klidové období, představuje přesun stromku do vytápěného bytu obrovský tepelný šok. Proto při této volbě zvykejte stromek na vyšší teploty postupně. Určitě by neměl z mrazu putovat rovnou do vytopeného obývacího pokoje. Ideální čas na pomalou aklimatizaci zabere několik týdnů.

Pokud nemáte k dispozici vhodný prostor, například zimní zahradu nebo studenou chodbu, kde nemrzne a je tam dostatek světla, těžko dokážete stromku zabezpečit vhodné podmínky. To samé, tedy postupné přivykání na venkovní podmínky, platí i pro návrat stromku do venkovních prostor. Pochopitelně, že v teple byste měli stromek také přiměřeně zalévat. Ideální je zálivka častější, ale ne příliš vydatná.

Pamatujte, že ne každý stromek prodávaný v květináči se hodí pro další výsadbu. Proto buďte při výběru velmi pozorní. Pokud byly stromky v květináčích krátce, neměly čas dostatečně zakořenit. Ujistěte se, že vybraný stromek je vhodný pro další venkovní pěstování. Solidní prodejci, kteří si budují síť spokojených zákazníků, se snaží zajistit prodej stromků z vlastní produkce.

vánoční stromky prodávané v květináčích (kontejnerované)

  • borovice černá (Pinus nigra
  • jedle bělokorá (Abies alba
  • jedle fraserova (Abies fraserri)
  • jedle korejská (Abies koreana)
  • jedle normandská – kavkazská (Abies nordmanniana
  • jedle obrovská (Abies grandis
  • smrk pančičův (Picea omorika)
  • smrk pichlavý (Picea pungens
  • smrk sivý (Picea glauca)
  • smrk ztepilý (Picea abies

vánoční smrček v květináčiSnazší návrat stromků do přírody

Ne každý má možnost stromek po Vánocích někde vysadit. Proto některé organizace přišly s nabídkou pomoci návratu stromků do přírody. Brněnský projekt Vánoční stromky - stromy pro život vznikl v roce 1998 ve spolupráci ekologického institutu Veronika, Lipky a Hnutí Duha. V Brně si můžete na několika prodejních místech zakoupit vánoční jedličku v květináči.

V nabídce jsou 3 - 4 leté sazenice jedle bělokoré, vysoké přibližně 40 cm. Výsadba jedliček je každoročním vyvrcholením iniciativy na podporu této původní české dřeviny. Ta v průběhu posledních let z české přírody téměř vymizela. Zakoupenou sazenici jedličky si můžete ponechat anebo se zúčastnit jarní výsadby, která proběhne na jaře.

V Praze si můžete stromek v květináči na Vánoce pouze pronajmout. Součástí služby pronajemstromku.cz je doprava stromku k vám domů a jeho vyzvednutí po svátcích a výsadba do přírody.