Postavičky z kaštanů a dalších přírodnin

Figurky mohou vznikat podle toho, jaké přírodniny máme k dispozici. Lépe, když si předem shromáždíme více materiálů různých barev, tvarů a velikostí a teprve pak se pustíme do tvoření. Něco najdeme na zahradě, další stavební prvky posbíráme při procházce přírodou.



Kromě kaštanů se hodí žaludy, bukvice, okřídlené javorové nažky přezdívané nosy, jeřabiny, šípky, šišky, větvičky, kůra, kukuřičné šustí, mech a různě vybarvené a tvarované listy. Spojovat jednotlivé části můžeme tradičně špejlemi či sirkami, lepidlem nebo tavnou pistolí. Při použití tavné pistole musíme dávat zvýšený pozor na děti, aby se nespálily od horké roztavené hmoty.

otisk kaštanového listuKaštanové obtisky

Dlanitě složené listy jírovců bývají pěti až sedmičetné. Díky svému zajímavému tvarování i výrazné žilnatině listů se dají velmi dobře využít k dekorování textilu či jiných materiálů. Stačí si ve specializované prodejně koupit vodou ředitelné barvy, vhodné na daný povrch, a můžeme začít.

Otisky listů velmi dobře vypadají na textilních taškách, prostírání nebo polštářích. Nejlépe, když vše ozkoušíme na menší ploše a teprve pokud budeme s výsledkem spokojeni, se pustíme do větších projektů, třeba do ubrusu či závěsu. U větších ploch je vhodné střídat listy různých tvarů a velikostí a využít více barev. Pro otisky listů jsou vhodnější čerstvé, nikoli sušené listy.

Conkers - souboje s kaštany na provázku

Conkers, klání s kaštany navlečenými na provázku, patří k tradičním podzimním rituálům hlavně v Anglii. Jakmile začnou padat k zemi první kaštany, náruživí hráči z nich pečlivě vybírají ty nejtěžší. Od roku 1965 se druhou říjnovou neděli v obci Ashton (East Northamptonshire) pořádá Mistrovství světa (World conker championships) v souboji kaštany.

Nejstarší popis principu této hry zveřejnil ve svých vzpomínkách v roce 1821 anglický romantický básník Robert Southey. Místo kaštanů se používaly hlemýždí ulity či lískové oříšky. Teprve od poloviny 19. století záznamy zmiňují používání semen jírovce.


hra s kaštany zvaná conkers

Příprava kaštanů na hru je vcelku jednoduchá – do kaštanu se hřebíkem, nebozezem či jiným nástrojem vyvrtá otvor. Tím se protáhne provázek o délce asi 25 cm a pod kaštanem se zauzluje. Souboj probíhá vždy mezi dvěma hráči, z nichž každý má svůj kaštan na provázku. Střídavě se snaží trefit soupeřův kaštan tak, aby jej rozbili. Útočící hráč si omotá provázek kolem ruky a snaží se zasáhnout soupeřův kaštan, který volně visí.