Množení rostlin dělením trsů patří mezi nejznámější a nejsnadnější způsoby množení. Poněkud náročnějším způsobem dělení rostlin je řízkování. To se hodí zvlášť tehdy, pokud potřebujeme získat větší množství nových rostlin. Oba zmíněné způsoby patří mezi vegetativní způsoby množení. Výhodou je, že takto získáme novou rostlinu, která bude mít shodné vlastnosti jako rostlina mateřská.



Kdy nejlépe množíme trvalky?

Ideální čas pro podzimní množení a přesazování trvalek je od poloviny září do poloviny října. Pokud je teplý podzim, můžeme přesazovat až do konce října. Při pozdějších termínech bychom měli přesazené rostliny chránit např. ve studeném skleníku či pařeništi. Vyvarovat bychom se měli dnů s přízemními mrazíky. Po přesazení rostlinám věnujeme zvýšenou pozornost, především je důkladně zaléváme.

podzim je vhodný čas k dělení trsů bohyšek

Jak často trvalky přesazovat?

Některé druhy vydrží na stanovišti opravdu velmi dlouho, klidně 10 – 15 let. Ideální interval pro přesazení většiny trvalek je 5 – 7 let. Signál k přesazení však dovedou dát i samotné rostliny – pokud ve středu trsu rostou slabě ve srovnání s okrajem trsu, zmlazení jim určitě prospěje.

Praktické rady pro množení trvalek

  • pro získání nových rostlin vybíráme starší, dobře vyvinuté a zdravé rostliny. Naopak se vyhneme rostlinám napadeným chorobami, zvlášť virovými onemocněními
  • mladé a malé trsy vyjmeme z půdy snadno rýčem nebo rycími vidlemi a lehce je rozdělíme rukama, ostrým nožem nebo zahradnickými nůžkami, abychom oddělky co nejméně poškodili
  • každá oddělená část by měla mít dostatečné kořeny a nejméně 1 – 2 nadzemní pupeny
  • starší trsy rostlin s mohutným kořenovým systémem důkladně obryjeme rýčem. K dělení použijeme rýč nebo rycí vidle, které zajistí co nejmenší poškození kořenů.
  • v místě nové výsadby vyměníme nebo obohatíme substrát živinami
  • po vyzdvižení z půdy oklepeme zeminu z kořenů a vyčistíme trs od suchých stonků a listů. Dobře se v tuto chvíli odstraní i vytrvalé plevely, které občas mezi trvalky prorostou.
kakost  dlužicha  čemeřice  hosta

Trvalky vhodné pro podzimní množení

Řazeno abecedně podle českých názvů. Seznam není zdaleka vyčerpávající.