Nejbarevnější rostliny: dlužichy

dlužicha s vínovými listy a bílými květyCo se barevné palety listů týče, jen těžko budete dlužichám hledat konkurenci. Navíc jim to náramně sluší i po dešti. Kapky vody je nepoškozují. Naopak, třpytí se na listech jako by byly jejich samozřejmou součástí.



Dlužichy mají dlanitělaločnaté listy na dlouhých řapících a tlustý, dřevnatý oddenek. Rod získal jméno po německém lékaři a přírodovědci Johannu Heinrichu von Heucherovi (1677 - 1747). V minulosti se v našich zahradách hojně pěstovala dlužicha krvavá (Heuchera sanguinea), rostlina se světle zelenými listy a jasně červenými květy. Dalším oblíbeným druhem, který se stal základem i pro množství moderních hybridů, je Heuchera americana.

Druhy dlužich

Převážná většina z více než padesáti botanických druhů rodu Heuchera pochází ze Severní Ameriky, několik jich roste také ve východní Asii. Kromě prérií rostou dlužichy na horských loukách, na skalách a v suťových svazích.

dlužicha se žlutooranžovými listyOndřej Fous ze Zámeckého zahradnictví ve Ctěnicích na svém webu vzpomíná na raketový vzestup nabídky dlužich v novém tisíciletí. Zatímco v roce 1998 mu na uspořádání sbírky dlužich stačilo sehnat 18 variet, o čtrnáct let později připravil výstavu botanických druhů a kulturních variet rodu Heuchera, čítající úctyhodných 150 odrůd! To byla však jen část světového sortimentu dlužich, který v té době přesáhl 400 kultivarů.

Ukázalo se totiž, že dlužichy se díky svým atraktivním barvám listů staly rostlinou, která se velmi dobře prodává. Tyhle trvalky totiž vypadají pěkně už ve chvíli, kdy si je koupíte. Navíc je jejich využití velmi univerzální. Jsou zajímavé nejen jako půdokryvné rostliny v polostinných zákoutích, ale báječně vypadají i v nádobách či ve skalkách.

Není divu, že šlechtitelé napřeli množství energie a rok co rok vysílají do světa další a další kultivary. Aby se vynaložené náklady dostatečně zhodnotily, bývají ty nejkrásnější rostliny patentově chráněné. To se, pochopitelně, odráží i v jejich ceně. Zato si však můžete vybírat rostliny s listy v tónech od žlutě limetkové, přes bronz až po téměř černou. Zajímavé jsou také listy v barvách zelené, stříbrozelené nebo černozelené. Za pozornost stojí i kultivary s výrazně zbarvenou žilnatinou či odlišným okrajem čepele.

dlužichy se hodí k k výsadbě do nádob