Kdy a proč okapy čistit

čištění okapů může být i velmi nebezpečnéOkapy je vhodné čistit minimálně dvakrát ročně. Nejlépe počátkem jara (po opadnutí sněhu) a na podzim (krátce před první sněhovou nadílkou). Četnost čištění okapů závisí na lokalitě, okolní vegetaci, množství ptactva v blízkosti domu, druhu a stavu střešní krytiny. Samozřejmě, můžete vše ponechat osudu a čekat, zda "náhodou" nenastane malér.



Náklady, které mohou vzniknout ucpáním svodů nebo vpustí, či destrukcí ucpaných okapů díky ledu za silných mrazů či urychlená koroze, však za odkládání nestojí.

Je zbytečné čekat, až nás překvapí havárie ve formě vytopených půdních prostor, poškozené fasády nebo střešní římsy. Nános v okapech zdaleka nemají na svědomí pouze spadané listy. Vítr může zanést do okapů i drobné větvičky, nemalé množství nečistot vzniká od ptáků či jiných živočichů, kteří využijí okap jako své útočiště.

Čištění okapů svépomocí

při čitění okapů je potřeba zkontrolovat i odpadZdánlivě nejlevnější je čištění vlastními silami. Stačí vhodné štafle, lopatka a kyblík, případně hadice s pořádným proudem vody. Jenže... Pokud máte vyšší budovu, pak už může být místy tato práce nebezpečná. Navíc termíny nejvhodnější pro tyto práce zavisí i na počasí.

Jak si prodloužit ruku?

Nejjednodušší situaci mají majitelé bungalovů a rodinných domků s nízkými stropy s běžnou sedlovou střechou. Ti dosáhnou do okapů ze země. Buď mají doma delší žebřík - v tomto případě stačí tří až čtyřmetrový, anebo použijí speciální smeták.

Například společnost Fiskars nabízí praktickou kombinaci kartáče a škrabky, kterou můžete nasadit na násady z řady Quikfit. Výhodou je snadné nastavení pracovních úhlů. Podobný výrobek nabízí také společnost Gardena. I zde k samotné škrabce potřebujete teleskopickou násadu (combisystem). Čistič okapů vás včetně teleskopické násady vyjde na více než tisícikorunu.

Robot na čištění okapů

V roce 2013 vyvinula společnost iRobot k čištění okapů robotický čistič Looj 330. Odolné gumové vyhazovače odstraňují z okapů spadané listí, malé větvičky i další drobné nečistoty. Praktické kartáče dočistí okap a vymetou z něj i jemný prach. Robot je zkonstruován tak, aby prošel všemi druhy okapů - zvládá okapy oblé, hranaté, vysoké i úzké. Na jedno nabití vyčistí až 60 metrů. Ovládání můžete volit automatické i manuální.

V čem robot profíky při čištění okapů nenahradí

Pokud patříte k těm, kteří zatím příliš o své okapy nepečovali, pak zvažte, zda by se na ně neměla podívat specializovaná firma. Takové firmy mají mezi svými zaměstnanci odborníky na výškové práce. Výhodou je, že vám okap nejen důkladně vyčistí, ale podle potřeby i opraví, nepořádek vybraný z okapů odvezou a ekologicky zlikvidují.

Pomoc odborníků je zvlášť vhodná u okapů, kde je zvýšené riziko pádu nebo tam, kde by se mohla neodborným zacházením porušit střešní krytina. Cena se pohybuje od 25 do 40 Kč za běžný metr, při náročnějších činnostech ve výškách to může být až 100 Kč za běžný metr. Cena se může lišit podle míry znečištění, přístupu k okapu a jeho typu. K částce za čištění si nezapomeňte připočítat cenu dopravy.