keře bezu černého jsou v naší krajině velmi hojnéBez černý (Sambucus nigra) patří ke keřům či stromům, které snadno pozná i ten, kdo se o přírodu příliš nezajímá. Díky žlutobílým květům uspořádaným do mohutných květenství je nepřehlédnutelný v době květu (květen, červen). A pro množství černofialových bobulí (peckoviček) si jej snadno všimneme také v době zrání (srpen, září). Plody bezu černého se těší mimořádné oblibě více než šedesátky ptačích druhů. Proto bez roste často i tam, kde nás to netěší.



Díky zvětšujícímu se využití černého bezu v potravinářském, farmaceutickém i kosmetickém průmyslu roste poptávka i po jeho pěstování. Proto se pracovníci Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích zaměřili na porovnání kulturních odrůd bezu černého. Ze 17 pokusně pěstovaných kultivarů největší počet plodenství vyprodukovaly odrůdy Sambu a Weihenstephan, které zároveň vykázaly nejvyšší průměrnou hmotnost sklizně z jednoho keře.

Pěstování bezinek jako ovoce

z bezinek se vyrábějí šťávy i likéryJak dokládá Český jazykový atlas, v Čechách plodům bezu černého říkáme většinou bezinky, na Lounsku používají výraz kinkule. Na Moravě zaznamenali jazykovědci názvů mnohem více: chebzinky, kozičky, kozinky či hural. Osvědčených receptů na využití plodů bezu černého koluje mezi lidmi bezpočet. Z bezinek se vyrábějí marmelády, povidla, ovocné rosoly, kompoty, pečené čaje, šťávy, sirupy, vína či likéry.

Zatímco u nás se většinou sbírají plody divoce rostoucích keřů, v Dánsku, Rakousku a ve Švýcarsku patří bez černý k tržně pěstovaným druhům ovoce. Pokud patříte k milovníkům bezinek a rádi byste si ulehčili (zrychlili) práci s jejich sklizní, můžete se poohlédnout po některém z vyšlechtěných kultivarů. V podmínkách České republiky je možné z jednoho keře získat až 25 kg ovoce. Nejčastěji se u nás pěstují tyto tři:

  • Sambo – odrůda byla vyšlechtěna na Slovensku. Plodem je velká, lesklá, kulatá peckovice. Slupka je červeně purpurová až černá, dužnina tmavě červená, šťavnatá, šťáva intenzivně barví. Plody se sklízí ve druhé polovině srpna.
  • Donau - tato odrůda byla vyšlechtěná v Rakousku v roce 1965. Charakteristické jsou pro ni velké květy a velké, hladké a sytě zelené listy.
  • Haschberg - nejčastěji pěstovaná odrůda v Evropě. Většinou se zpracovává při výrobě koncentrátů a džusů. Vyšlechtěna byla v Rakousku v roce 1965. Kvete až na počátku června – tím se vyhne případným pozdním mrazíkům, které by mohly květy poškodit. Květenství má až 18 cm široké. Plodem je lesklá, kulatá peckovice. Odrůda má však osobitou chuť. Plody dozrávají až ve druhé polovině září, vydrží dlouho na stromě.

bezinková marmeláda má velmi atraktivní barvuJak na největší úrodu bezinek?

Bez černý u nás roste skoro všude - u potoků, na pokraji lesů, mezi různými křovinami. Setkáme se s ním ve městech i na venkově, zvlášť se mu daří v zanedbaných zahradách. Pokud se rozhodneme pro výsadbu bezových keřů, můžeme je úspěšně pěstovat v té části zahrady, kde se jiným rostlinám příliš nedaří. Při výsadbě bychom měli mezi keři dodržovat vzdálenost 4,5–5,5 metrů. Bez plodí na jednoletých výhonech. Pro získání co největší úrody je vhodné každoročně odstranit odplozené výhony, nejlépe ihned po sklizni.