stará kredenc v novém hávuVlastníte takový kus nábytku, který už má svá nejlepší léta dávno za sebou a už jen těžko může sloužit svému původnímu poslání? Zkuste mu vdechnout novou duši. Pro takové využití, jaké nabízíme na fotografiích, jej nemusíte ani žádným složitým způsobem natírat. Spíš je důležité najít kout, kde nebude vystaven největší nepřízni počasí. A pak už jen záleží na vaší fantazii, jak ho osázíte.



Při výběru rostlin vycházejte z jejich přirozených požadavků na stanoviště. Pokud bude kredenc schovaná pod přístřeškem, pak volte hlavně stínomilné druhy. Využít můžete různé kultivary břečťanu popínavého (Hedera helix). Výhodou této popínavé rostliny je, že svou eleganci neztrácí ani v zimním období. Šplhající šlahouny bujně rostoucích odrůd působí dojmem temně zeleného závěsu. Z vysunutého šuplíku můžete nechat ležérně přepadávat některý z pomaleji rostoucích břečťanů, který zaujme zbarvením listů. Hodí se například Glacier, atraktivní svými stříbřitě zelenými, troj- až pětilaločnými listy s bílými okraji.

Svůj prostor mohou dostat i sukulenty, zvlášť dobře se bude dařit netřeskům střešním (Sempervivum tectorum). Jak jeho název napovídá, ke svému životu potřebují opravdu minimální podmínky. Drobný štěrk, kterým vysypete jemu určený prostor, je v tomto případě vhodné podložit voděodolným materiálem.

Pak už zbývá zvolit rostliny, které doladí zákoutí barevně. Velmi pěkně působí modrofialové drobné kvítky lobelek (Lobelia). Pro ty však počítejte s větším množstvím slunečních paprsků. V úplném stínu by se jim nedařilo.

Dojem netradičního lesního zákoutí vytvoří další rostliny, které můžete umístit do blízkosti kredence ve větších nádobách. Prostor spolehlivě zaplní udatna lesní (Aruncus vulgaris), která dorůstá výšky 100 – 150 cm a v červnu a červenci poutá pozornost svým mohutným bílým květenstvím. Atraktivně tu budou vypadat i kapradiny nebo bohyšky (Hosta), známé také pod názvem funkie. I v jejich případě můžete vybírat z řady pestrolistých odrůd s různě velkými listy.