gabiony v podobě proutěných košů na obranu dělostřelectva v XVI. století, WikipediaGabion jako drátěné klece s kamením na zpevnění břehů

Podle dobových záznamů se o nejstarších gabionech dá hovořit už v Egyptě. Tam měly podobu proutěných košů naplněných pískem. Jejich prostřednictvím se zpevňovaly břehy Nilu a zároveň sloužily i jako ochranný val v době válek.



K ochraně dělostřelecké posádky před nepřátelskou palbou se gabiony používaly i ve středověku. Proutěné koše různých průměrů byly lehké a snadno se do sebe daly naskládat. Na místě je pak už stačilo jen naplnit hlínou nebo pískem. Speciální gabiony, označované jako Leonardův košík (Corbeille Leonard), navrhl koncem 15. století pro budování základů hradu v Miláně Leonardo da Vinci.

Slovo gabion má svůj původ v italském slově gabbia, tedy klec. Díky moderním technologiím mohou současné gabiony nabízet životnost 60 i více let. Nejčastěji se vytvářejí z kvádrů z pozinkovaných ocelových drátů, které se na místě určení plní kameny nebo štěrkem.

Nejen kamenné zdi

Gabion nemusí mít jen podobu opěrné zdi nebo plotu. Stále častěji se gabiony stávají součástí zahradní architektury. Kromě funkčních vlastností (podpora zdí či zpevnění svahů) mohou plnit také roli netradičního estetického prvku. Atraktivní je využití gabionu pro vybudování zdi, která plní funkci předělu poblíž zahradního posezení. Velmi zajímavě působí, když plochu vyplněnou kamením přeruší prostor vyplněný dřevem. Zvlášť tam, kde je součástí zahradního posezení krb, gril, udírna či ohniště, je to nejen elegantní, ale zároveň i velmi praktické řešení.

gabion částečně vyplněný dřevem

Výhodou gabionů je skutečnost, že ve většině případů vznikají na míru. Proto si můžete pohrát s nápady a zvolit optimální řešení právě pro svůj prostor. Snadno můžete kombinovat výplňové materiály. V případě kamene můžete zvolit různou hrubost (frakci) nebo barvy a pak buď jednoduše výplňový materiál pravidelně střídat a nebo vytvořit originální mozaiku, jakési puzzle pro dospělé. Do pohledové části vyberte okrasné kameny. Další inspiraci nabízí snímek plotu, kde se střídají v šachovnicových polích výplně kamenné se zelenými plochami.

gabiony mohou mít různé výplně

Gabiony můžete využít také jako ohraničení vysokých záhonů různých tvarů (např. kruh, čtverec, obdélník), pro základ bylinkové spirály, kompostér, zástěnu či kryt na popelnice, stojan na dřevo, plotové dílce, sloupky. Gabiony dobře poslouží jako základ lavic a laviček, u kterých potřebujeme minimální údržbu a dlouhou životnost.

gabion jako podstavec pece

Vedlejší efekty gabionů

Gabiony mají vysokou zvukovou pohltivost a tak mohou posloužit také jako protihlukové bariéry. Z gabionu můžeme postupně vybudovat i velmi atraktivní zelenou stěnu. Zasadit můžete prakticky jakékoli rostliny, pouze musíte zohlednit světelné podmínky stanoviště a přidat vhodnou zeminu. S výhodou můžeme využít rostliny dobře rostoucích v klasických suchých zídkách nebo ty, které rostou jako převislé dolů či naopak šplhají vzhůru. Skutečnost, že kameny nikdy nevyplní drátěné koše zcela nepropustně, nabízí zajímavou příležitost pro úkryt drobných živočichů. Při troše štěstí se k vám třeba nastěhují i tak užiteční tvorové jako jsou ještěrky.