denivka Planet MaxPokud máte chuť překvapovat návštěvníky své zahrady stále novými přírůstky, pak zvolte denivky (Hemerocallis), respektive jejich moderní kultivary. Při uvážlivém výběru odrůd máte šanci obdivovat atraktivní květy od počátku července po mnoho následujících týdnů. Květní stvol může mít 15 – 60 puků, takže i když květ kvete jediný den, krása denivek vydrží poměrně dlouho. Dlužno podotknout, že maximální počet květů mají denivky v teplejším pásmu, především na Floridě. Zdeněk Krupka, jeden z úspěšných českých pěstitelů a šlechtitelů denivek uvádí, že rekordní počet puků, které se mu na jednom květním stvolu podařilo vypěstovat, byl 27.



Jak už z názvu rostliny vyplývá, květy většiny odrůd denivek se otevírají ráno a zavírají navečer. Ale existují i výjimky: malá část denivek (tzv. nočních) nakvétá navečer a kvetení ukončuje až následující den dopoledne. Šlechtitelé již představili denivky s dobou kvetení prodlouženou až na 36 hodin. Některé denivky kvetení opakují, a existují i takové, které kvetou od června až do zámrazu. 

denivka Night Beacon      denivka Land of Cotton

Druhy a barvy denivek

Paleta barev květů denivek je velmi široká. Sahá od téměř bílé, smetanové, přes žlutou, různé odstíny růžové, levandulovou, červenou až po purpurově fialovou. Velmi elegantně působí odrůdy s květy kaštanově hnědými či hnědočervenými. Ale i denivky mají své těžko dostižné barvy. Zatímco šlechtitelé v minulosti dlouho usilovali o černý tulipán či modrou růži, pak největší výzvou pro šlechtitele denivek jsou barvy čistě bílá, červená, modrá a výrazně zelená. 

oranžové a žluté květy denivek zdobily zahrady našich babičekPokud budete chtít svou sbírku denivek rychle obohatit větším množstvím kultivarů, půjde to zpočátku snadno a nepříliš draze. Nejlevnější rostliny pořídíte i za cenu kolem 30 Kč. Ale jakmile se zhlédnete v novějších a atraktivnějších kultivarech, připravte se na hlubší sáhnutí do peněženky. Nejdražší hybridy denivek na našem trhu stojí přes 500 Kč, v zahraničí nejsou výjimkou ani rarity za 200 – 250 dolarů.

Naštěstí podobně, jako u jiných sběratelských oborů, i mezi sběrateli rostlin fungují výměny přebytků. Možná, že se budoucí základ vaší sbírky denivek krčí někde v koutě zahrady. Ano, i naše babičky a prababičky pěstovaly denivky, většinou však s oranžovými či žlutými květy.