housenka babočky paví okoKopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Mladé listy a stonky této kopřivy jsou bohaté na vitamíny (B2, C, D, E, K) a minerály (vápník, sodík, fosfor, draslík, hořčík, křemík, železo, síra, chlor).



Využití kopřivy nejen pro čaj

Jakmile na jaře kopřivy vyraší používáme je jako zdravou jarní zeleninu. Připravuje se z nich špenát, přidávají se do polévek, salátů, omelet, masových sekaných, tvarohových pomazánek i nádivek. Právě vařením či sušením se z rostlin odstraňuje jejich příslovečná žahavost. Palčivost ztratí kopřivy už při spaření 85 oC horkou vodou.

Užitečné nám na zahradě mohou být kopřivy i později, kdy už se ke konzumaci nehodí. Právě kopřivy bývají nejčastější surovinou pro přípravu výluhů a jích. Kopřivový výluh prospívá zelenině i okrasným rostlinám. Protože obsahuje velké množství dusíku, je vhodné jej přidávat především v období růstu. Vzhledem k velké koncentraci musíme výluh používat vždy ředěný. Například při hnojení 1x měsíčně se doporučuje 1 díl hnojiva a 9 dílů vody. Pokud hnojíte každý týden, měl by být výluh zředěný 1:50.

housenky babočky kopřivové na kopřivěKopřivy nejsou užitečné pouze lidem. Zvláštní oblibě se těší mezi motýly, především babočkami. Celá řada z nich je využívá jako živnou rostlinu pro své housenky. Pokud tedy na kopřivách zahlédnete chuchvalec housenek, nemusíte se bát o zbytek úrody na své zahradě. Naopak se můžete těšit na pestré společenství motýlích křídel. Nejraději se na kopřivách živí housenky babočky kopřivové, babočky paví oko, babočky síťkované, babočky bílé či babočky admirál.

babočka paví okoBabočka paví oko u nás přezimuje jako dospělý motýl a páří se teprve na jaře. Po páření naklade samička vajíčka v hromádkách na spodní stranu listů kopřiv. Housenky pavího oka jsou sametově černé s četnými bílými tečkami, výrazné jsou i dlouhé a bohatě rozvětvené trny.

Až do zakuklení žijí housenky baboček velmi společensky. Umožňuje jim to snáze přežít i za nižších teplot. Pokud se do některé kopřivy "zakousnou", poměrně rychle ji zkonzumují a přestěhují se na další. Teprve před zakuklením se vzdálí od ostatních. Při pohledu na hnízdo s množstvím housenek se nemusíte bát, že vám motýl "zamoří" zahradu. Housenky bývají napadány množstvím parazitů, nejčastěji lumků, lumčíků nebo kuklic. V případě houfujících se housenek na kopřivách je možné s určitou  nadsázkou říct: "housenek se nelekejte, na množství nehleďte!".
babočka admirál  babočka bílé c