lesní jahody navlečené na stéble trávyMěsíční jahody báječně voní a chutnají, ale velmi špatně se skladují. Proto si můžete při jejich trhání pomoci stéblem trávy. Jeho výhodou je, že je vždycky po ruce a jahody na něm navlečené se nikde neotlačí. A věřte, že každý, komu „jahodové korále“ darujete, bude mít velkou radost.



Čokoládové špízy, fondue či fontány

Období hlavní sklizně jahod už pomalu končí, dozrávají hlavně pozdní či stáleplodící odrůdy. Příjemným zpestřením letního občerstvení mohou být jahody (či jiné ovoce) namáčené v čokoládě. Kdo chce překvapit hosty při větší zahradní párty, zkusí to rovnou s čokoládovou fontánou. Chutné kousky ovoce v čokoládě snadno připravíme i s běžným kuchyňským vybavením.

Co potřebujeme:

  • čokoládu na vaření, čokoládovou polevu nebo speciální čokoládu pro fondue
  • špejle či napichovací jehlice
  • papírové košíčky na cukroví, pečící papír
  • ovoce ze zahrady (podle sezóny): jahody, maliny, třešně, borůvky, meruňky, broskve, jablka, švestky, případně využijeme exotické druhy jako pomeranče, mandarinky, banány, ananas, kiwi či mochyni peruánskou. Namáčet můžeme i sušené kousky ovoce, ale s tím můžeme počkat na období, až nebude dost čerstvých plodů.

ovocný špíz z jahod a mochyně peruánské máčený v čokoláděPostup:

  • ovoce důkladně omyjeme a necháme oschnout, u jahod ponecháme stopky
  • ovoce k namáčení podáváme bez pecek, větší kusy ovoce rozkrojíme
  • pokrájené kousky ovoce pokapeme citrónovou šťávou (předejdeme zhnědnutí)
  • čokoládu rozlámeme na dílky a rozpustíme ve fondovací nádobě, vodní lázni, případně v mikrovlnné troubě
  • čokoládu zředíme podle potřeby a chuti mlékem, smetanou či rostlinným olejem
  • napíchnuté ovoce namáčíme v rozpuštěné čokoládě, necháme okapat a položíme na pečící papír
  • ovoce se ztuhlou čokoládou opatrně přemístíme do košíčků (snažíme se nedotýkat čokoládové polevy, aby se nerozpustila)

Fantazii a mlsným jazykům se meze nekladou. Naopak. Záleží jen na vás, čím své ovocné chuťovky přizdobíte. Někdo přidává drcené vlašské ořechy, jiní dávají přednost kokosu.