medovník meduňkolistý patří v přírodě k chráněným rostlinámPokud budete mít to štěstí a uvidíte medovník meduňkolistý (Melittis melissophyllum) v přírodě, pamatujte, že nejen u nás, ale i v řadě okolních zemí patří k chráněným druhům. Medovník kvete od května do července velkými, atraktivními květy v bílé, růžové, nachové barvě s růžovými nebo nachovými pysky. Nápadných květů této rostliny, které některým lidem připomínají květy divokých orchidejí, si dobře všimli už naši předkové. Například v Ottově slovníku naučném se dočteme, že "medovník náleží k nejozdobnějším planým bylinám pročež se pěstuje i v zahradách..."



Ve starých herbářích u medovníku najdeme označení velekvětý. Medové aroma rostliny vystihují názvy medovník, medunice, mediška. Místo jeho nejčastějšího výskytu - lemy dubových lesů – připomínají jména doubravník, dubravník růžový, dobronika růžová. Jak přišel medovník k označení bezvrška růžová, to se dnes můžeme pouze dohadovat.

Pokud byste chtěli medovník meduňkolistý pěstovat v zahradě, pak doporučujeme poohlédnout se po kultivaru Royal Velvet (královský samet). Možná to bude vyžadovat trochu detektivního úsilí, protože se prodává jako rarita. Zatímco rostliny v přírodě jsou chráněny zákonem, na kultivar se pro změnu vztahuje ochrana patentová. Ano, šlechtění rostlin bývá někdy velmi náročná a zdlouhavá záležitost. Proto si výsledek svého snažení ve zvlášť povedených případech nechávají šlechtitelé patentovat. Pro pěstitele rostlin taková skutečnost většinou znamená, že se jedná o rostlinu vysoce kvalitní. Proto, že se patentová ochrana promítá i do ceny, nebývají takové rostliny právě nejlevnější a neseženete je v každém květinářství. Melittis melissophyllum "Royal Velvet" ® má patentové označení PP13233 a jeho pořízení vás přijde na necelou stokorunu. 

Medovníku meduňkolistému se v zahradě bude dařit na podobných místech jako v přírodě. Tedy v polostínu, ve výživné, humózní a propustné půdě. Velmi se hodí do stinné smíšené nebo bylinné výsadby či do hajní partie zahrady.