Květná zahrada v KroměřížiZáleží jen na vás, jaký typ zahrady si vyberete. Do víkendu se letos zapojilo 11 farních a klášterních zahrad, 8 botanických zahrad a arboret, 43 přírodních zahrad a 25 zámeckých parků. Vstoupit můžete také do zahrad soukromých, školních či do ukázkových zahrádkářských osad a kolonií.



Zatímco proslulost některých zapojených zahrad sahá i za hranice naší republiky (historická Květná zahrada v Kroměříži, Mezinárodní soutěžní rozárium Rosa Klubu v Hradci Králové, zámecký park v Lednici), o jiných asi většina z vás dostud neslyšela. Vypravit se letos můžete například také do arboreta a botanické zahrady u Dětské lesní školky Větvička, do soukromých zahrad Dům u pálkující kočky, Kvetoucí zahrada ve Vidžíně, Zahrada u Zelené kočky či Zahrada ve Středu Evropy. Navštívit můžete také přírodní zahrady s poetickými názvy: Kouzlenka, U tří Budulínků, TyMyJáNová.

Organizátoři připravili na webu  www.vikendotevrenychzahrad.cz nejen informace o programu v tom kterém místě, ale i veškeré potřebné údaje, abyste zahradu či park co nejsnadněji nalezli.

Inspiraci pořadatelé získali ve Velké Británii. Tam se zahrady otvírají pro veřejnosti již od roku 1998 pod názvem Open Garden & Squares Weekend. I u nás se těší víkend otevřených zahrad stále větší oblibě. V loňském roce navštívilo 7 500 návštěvníků 103 zahrad. Letos je přihlášeno již 125 zahrad a podle všeho to ještě není číslo konečné.

Místo konání: přes 125 zahrad a parků v celé České republice

Kontakt: http://www.vikendotevrenychzahrad.cz/ - na webu najdete podrobný přehled všech zúčastněných zahrad, včetně doprovodných programů.

Termín: 14. – 15. června 2014