příprava ledových kostek s květy a ovocemKostky se zamrazenými květy, okvětními lístky či listy rostlin můžete připravovat průběžně, od časného jara. Sázkou na jistotu jsou sedmikrásky. Zatímco většina rostlin kvete pouze krátký čas, květy sedmikrásek jsou dostupné téměř celoročně. Nezapomeňte vždy zvážit chuť konkrétních květů. Některé se hodí spíše pro zpestření zeleninových salátů, jiné budou příjemně chutnat i v ovocných limonádách či ledových čajích.

K mrazení ledových kostek můžete použít buď klasickou formu na ledové kostky, nebo se poohlédnout po některé ze silikonových forem. Ty nabízejí obrovskou škálu tvarů, od hvězdiček až po zvířecí či ovocné motivy. Možná však dojdete k tomu, že v jednoduchém tvaru lépe vynikne barva a tvaru květu.

Triky pro výrobu originálních ledových kostek

Úspěšně můžete do ledu zamrazit také drobné ovoce. Zvlášť se k tomu hodí měsíční či lesní jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo třešně. Použít můžete i klasické zahradní jahody. Jen zvolte co nejmenší plody. Velmi hezky vypadá, když jahodě ponecháte kalich s krátkou stopku. Použít lze i větší ovoce, které však nakrájíte na plátky. Mezi nejoblíbenější patří citron a kivi.

Samozřejmostí by mělo být použití kvalitní vody. Vodu před použitím převařte a nechte vychladnout. Počítejte s tím, že v domácích podmínkách se asi jen těžko budete poměřovat s průzračností ledových kostek vyráběných průmyslově.

Někoho mohou překvapit drobné bublinky vzduchu. Úplně se jim asi vyhnout nedá. Pokud kostky zamrzají z horní strany, vzduch obsažený v rostlinách nemá kudy unikat.

ledové kostky se zamrazenými jahodami Máte-li dost času a trpělivosti, můžete si s výrobou ledových kostek opravdu pohrát. Nejlépe, když během zamrzání zkontrolujete umístění květů. Někdy mají tendenci vyplavat na povrch, jindy se posunou do strany. Zkusit můžete zamrazit květ nejprve v části vody a pak ještě dolít.

Pro zajímavost ještě nabízíme seznam květů, které se nejčastěji používají v gastronomii:

  • aksamitník
  • begonie
  • fiala letní
  • fuchsie
  • chrpa
  • chryzantéma
  • kamélie
  • karafiáty
  • lichořeřišnice
  • maceška
  • měsíček
  • netýkavka
  • orchideje
  • růže
  • sedmikrásky

Pozor, nejíst!

pro konzumaci nikdy nepoužívejte

  • květy (rostliny) ošetřené chemicky
  • rostliny, s jejichž určením si nejste jistí
  • rostliny napadené škůdci či chorobami

Mezi květy, které nejsou vhodné ke konzumaci, patří např. květy šalvěje, verben, hrachorů, lobelek, narcisů, oleandrů, kvetoucího tabáku, máku setého, azalek, rododendronů, kaly. Některé ze zmíněných květin sice mají jedlé plody (mák) nebo se využívají jejich listy (šalvěj), ale považujeme za důležité připomenout, že ne každá rostlina je bez potíží stravitelná celá.