zvonek prostřední je oblíbenou dvouletkouPrávě na přelomu jara a léta je dobré se rozhlédnout a zvážit, jestli by nějakému místu neslušel nový zvonek. Vždyť od června do srpna dokáží zvonky (Campanula) rozzářit nejedno zahradní zákoutí. Je libo něco nízkého do skalky? Nebo spíše nějaký až metr vysoký solitérní kousek? A má být zvon zavěšený směrem dolů a nebo raději obrácený vzhůru? Záleží jen na nás, zda toužíme obdivovat jednotlivé květy a nebo nás těší spíš pohled na záplavy zvonečků.



Nejlepší inspiraci pro to, kde se kterému druhu zvonků bude nejlépe dařit, získáme v přírodě. Zatímco některým druhům to nejvíc sluší uprostřed rozkvetlé louky, jiné lépe prospívají v toulavém stínu. A jsou i takové, které nejraději rostou na skalnatém terénu. Většině zvonků se nejlépe daří ve vlhké, ale dobře propustné půdě.

drobné zvonky mohou být i milým dárkemTypický zvonkovitý květ tvoří většinou pěticípá srostlá koruna, ale někdy může být květ i nálevkovitý, hvězdicovitý nebo téměř plochý. Většina zvonků má jednoduchý květ, ale existují i kultivary s poloplnými květy, například asi 10 cm vysoký zvonek lžičníkolistý (Campanula cochleariifolia Friedenstaube).

Co se barev týče, patří zvonky spíše ke skromným rostlinám. Vystačí si s typickou "zvonkovou" barvou - blankytnou modří a jejími odstíny. Ale existují i kultivary kvetoucí bíle, růžově či purpurově. Drobné druhy můžete věnovat i jako dárek, zvlášť, když pro ně zvolíte zajímavý obal květináče.

Do skalek a suchých zídek se nejlépe hodí půdopokryvné druhy, vysadit je můžete i do nádob. K tomu se hodí například zvonek dalmatský (Campanula portenschlagiana), polštářkovité zvonky balkánské (Campanula scharskyana) a zvonky karpatské (Campanula carpatica). Téměř metr vysoké zvonky širokolisté (Campanula latifolia) nejlépe rostou ve stínu. Společnost jim tam mohou dělat udatny, čechravy a bohyšky. Toulavý stín ocení zvonek klubkatý (Campanula glomerata) a zvonek tečkovaný (Campanula punctata).

 na zídkách se daří zvonku dalmatskému