ukázka ikebany s použitím květů kosatcůJaponský den

Pro návštěvníky Japonského dne je v sobotu 31. května připraveno aranžování ikebany. Program zpestří ukázky střelby z japonského luku (kyúdó), japonského šermu (iaidó) či japonského bojového umění, které využívá krátkou hůl z tvrdého dřeva (džódó). Program doplní také dílny pro milovníky tušové malby, kaligrafie a origami. Chybět nebude ani tradiční desková hra go či ukázky přípravy japonských jídel. Během celého víkendu bude v areálu Průhonického zámku výstava ikebany a méně známé ošibany (japonské obrazy z lisovaných květin).



Trvalkový víkend

Bohatý program v Průhonicích připravili i na neděli 1. června. V rámci trvalkového víkendu se můžete dozvědět řadu zajímavostí o zdejších bohatých sbírkách kosatců, denivek, pivoněk a růží. Provázení začíná v 10 a 15. hodin u vstupu do Botanické zahrady Chotobuz. Botanická zahrada je součástí Průhonického parku a najdete ji v jeho východní části. Připraveno je i provázení Alpiniem Průhonického parku. Sraz na toto provázení je v neděli ve 14.00 na Malém nádvoří.

Průhonický zámecký park založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Využil členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka. Při budování parku citlivě zkombinoval již vzrostlé domácí duby, buky a lípy s dovezenými cizokrajnými dřevinami. Přírodně krajinářský park má rozlohu 250 ha a patří k největším svého druhu v Evropě. Zvlášť výjimečná je zdejší sbírka pěnišníků (Rhododendron). Jejich počet se odhaduje na 8 000 kusů ve 100 druzích a kultivarech. Průhonický park byl vyhlášen Národní kulturní památkou a stal se součástí památkové rezervace UNESCO.

Místo konání: Zámecký park Průhonice

Kontakt: www.ibotky.cz

Termín: 31. 5. – 1. 6. 2014