bazalka pravá (Ocimum basilicum) v květináči z rašelinyPro předpěstování se bazalka vysévá už v dubnu do truhlíčků ve skleníku nebo doma za okno. Kdo nemá pro předpěstování vhodné podmínky, trpělivost či zkušenosti, může si koupit sazenice. Bohatý sortiment bylinek nabízejí jak zahradní centra, tak prodejci na farmářských tržištích. Hrnkované bylinky se prodávají i v supermarketech, ale ty často bývají vhodné spíše k okamžité spotřebě než dalšímu pěstování.



Při nákupu semen či sazenic můžeme vybírat z bohaté škály barev a velikostí. Díky tomu může být pestrá nejen bylinková zahrádka, ale také zeleninové saláty. Kromě kultivarů s fialovými listy existují i druhy s listy kadeřavými (Purple Ruffles – červenolistá, zkadeřená ) či panašovanými (Pesto Perpetuo – zelené listy roubené bílým okrajem). A zdaleka nejde jen o pestrost barev a tvarů, ale i o pestrost chutí a vůní. Je libo bazalku s vůní lékořice (Thai Basilikum), s citrónovou chutí (Lime), či s vůní skořice s nádechem anýzu (Cinamonette)?

Výsadba bazalky na záhon až po zmrzlých!

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) svůj původ v teplých krajích nezapře. Pochází z jižní Asie, do evropské kuchyně přišla v 16. století z východní Indie a Íránu. Bazalka je velmi náročná na teplo, přízemní mrazíky jsou pro ni smrtící. Proto není dobré s venkovní výsadbou spěchat. Lépe je počkat až pomine nebezpečí přízemních mrazíků, tedy na druhou polovinu května. Bazalka nejlépe prospívá na teplém a slunném stanovišti. Největší nároky na teplo mají červeně zbarvené variety.

Předpěstované rostliny vysazujeme do sponu podle druhu. Nejmohutnější odrůdy sázíme do sponu 30 x 20 cm, menší klidně i 25 x 20 cm. Bazalku můžeme využít také jako lem záhonu. Zvlášť dobře prospívá ve společnosti rajčat a to nejen v zeleninovém salátu, ale i na záhonech. Po ujmutí sazenice zaštípneme, aby se rozvětvily.

Bazalku můžeme pěstovat dokonce i za oknem v bytě. Jen jí musíme zajistit tři hlavní požadavky: dostatek tepla, světla a vláhy. Vláhy však musí být "akorát“, přemokření bazalka také nemá ráda.

Balkonová bazalka

bazalky mají různě barevné listyPro pěstování v nádobách, ať už na balkoně či na okně, se nejlépe hodí drobnolisté bazalky. Jedna z takových odrůd má svůj kompaktní růst už v názvu – Compact. Tvoří kulaté keříky s drobnými lístky, výhodou je její pozdější kvetení a rychlý růst po seříznutí. Kompaktní keříky má i Siamská královna (Siam queen), proto se o ní často mluví jako o balkonové bazalce. Atraktivní je i pro své tmavě fialovými květy.

Lístky bazalky otrháváme průběžně

Pro dochucení jídel můžeme listy bazalky otrhávat průběžně. Pokud budeme chtít připravit například bazalkové pesto, pak počkáme na období těsně před květem. Právě tehdy má bazalka nejsilnější aroma. Rostliny pouze seřízneme kus nad zemí a necháme je dál růst. Na druhou sklizeň se pak můžeme těšit koncem září. Bazalku můžeme sušit, ale mnohem lépe její aroma i barvu uchováme mražením či naložením do oleje.