Hvězdice jako ozdoba skalek i záhonových lemů

hvězdnice alpská Aster alpinus v přirozeném prostředíV podobě zahradních kultivarů může být hvězdnice alpská (Aster alpinus) atraktivní ozdobou skalek i záhonových lemů. Fialové květy se žlutým terčem uprostřed působí velmi elegantně. Nejčastěji kvete od dubna do května. Zahradnictví nabízejí celou řadu vyšlechtěných forem, které se liší nejen velikostí květu, ale především jeho barvou:



  • Albus – bílé
  • Goliath – světle modré
  • Happy End – růžové
  • Roseus – světle růžové
  • Violet – modro-fialové
  • Dunkle Schöne (někdy označovaná též jako Dark Beauty) - tmavě purpurové úbory
  • Sabine – fialové, plnokvětý kultivar

Vhodné stanoviště a péče o hvězdnici

Hvězdnice alpská prospívá v sušší, propustné hlinito-písčité zemině. Hodí se nejen do skalek, mezi kameny, do kamenných koryt, ale také do nízkých trvalkových výsadeb na slunných stanovištích.

Ačkoli hvězdnice alpská patří mezi trvalky, po několika letech na stejném místě přestane prospívat. Patří totiž mezi trvalky krátkověké. Takovým rostlinám je však možné prodloužit život jednoduchými triky. Zatímco některým druhům stačí, když mají možnost se vysemenit, hvězdnici alpské nejlépe prospívá dělení trsů. Tento zásah je nejvhodnější provádět po odkvětu. Získáte tak snadno množství velmi kvalitních rostlin. Do dalšího roku se trsy pěkně rozrostou a vy se tak budete moci radovat z krásných květů.

hvězdnice alpská (Aster alpinus) patří ke kriticky ohroženým druhůmHvězdnice alpská mezi kriticky ohroženými druhy

Rostliny, které jsme zvyklí vídat v zahradách, jsou v divoké přírodě leckdy ohroženy "pouhou" nevědomostí. Proto je důležité vědět, že hvězdnice alpská u nás patří mezi kriticky ohrožené druhy (C1). Na seznam kriticky ohrožených druhů se rostliny dostanou tehdy, když se jejich stav pohybuje pod 10% dřívějšího zastoupení. U takových druhů tedy zbývá pouze několik málo lokálních populací, kterým by bez zvýšené ochrany hrozil zánik. To by měli mít na paměti všichni skuteční milovníci přírody. Pokud toužíte pěstovat hvězdnici třeba na skalce, vždy by měla pocházet ze zahradnictví. Také milovníci skalních masívů by měli mít jakési "botanické minimum" a vědět, že tento druh je opravdu velmi vzácný, byť na první pohled může laikovi připomínat "jen" jakousi nízkou kopretinu, fialově kvetoucí kopretinu.

Hvězdnici můžete potkat i při horských toulkách v zahraničí. Roste v Alpách, Pyrenejích, Tatrách. Její rozšíření sahá až po Balkán a Asii. Pamatujte, že i v zahraničí podléhá přísné ochraně. Zatímco nejnižší lokality s výskytem hvězdnice leží zhruba 500 m n.m., v Alpách roste i ve výškách i nad 3 000 m n.m.