tařice skalní, floxy, sedmikrásy a macešky na skalceNa výstavě u Faustova domu můžete až do 24. května obdivovat množství skalniček. Nechybí nádherné exempláře venkovních orchidejí, především střevíčníků, obří masožravé rostliny - špirlice, ale také řada hajních rostlin, zakrslých jehličnatých či listnatých stromků. Bonusem k atraktivním exemplářům je proměnlivé počasí. Pestré květy azalek a rododendronů zvlášť pěkně vynikají při nasvícení podvečerním sluncem. A zlobit se nemusíte ani na případnou dešťovou přeháňku. Kapky se díky slunečním paprskům záhy promění v pohádkově třpytivé drahokamy.



Modré chrpy a hořce se na výstavě střídají se žlutou tařicí a růžovými hvozdíky. Po kamenech se plazí koberce lomikamenů, floxů a mateřídoušek; vše doplňují elegantně vybarvené listy dlužich a drobných bohyšek. Květenu alpských strání připomínají nejrůznější kultivary hvězdnic; na severoamerická skaliska se můžete přenést při pohledu na nádherné květy Lewisií. A před žlutě kvetoucí kráskou z Patagonie vám nezbude nic jiného, než se sklonit. To proto, že kvítek této vzácné alstromerie je opravdu drobounký.

Rostliny jsou vystaveny jak v kamenných korytech, tak jsou jimi osázeny různé druhy skalek. U vystavených rostlin nechybí jmenovky. Díky tomu se můžete inspirovat čím a jak vylepšit vlastní skalku. V případě zájmu si můžete vyhlídnuté rostliny zakoupit v prodejně, která je součástí výstavy. Samozřejmostí je přítomnost členů Klubu skalničkářů, kteří zájemcům ochotně, a především odborně, radí s péčí o jednotlivé rostliny.

Klub skalničkářů Praha pořádá v zahradě, kterou najdete v těsném sousedství Faustova domu na Karlově náměstí, dvě jarní a jednu podzimní výstavy skalniček. Ta květnová je z nich největší a nejdelší. Historii oblíbených pražských výstav odstartovala v roce 1969 výstava lomikamenů ve foyeru Národního muzea.

Místo konání: Zahrada vedle Faustova domu, Praha 2, Karlovo náměstí

Kontakt: www.soldanella.cz

Termín: 7. 5. – 24. 5. 2014, 9 – 18 hodin