Květy v kuchyni - zdobení i jídlo

nejen listy, ale i květy česneku medvědího lze konzumovatVyužít můžete květy, které nejsou jedovaté či nadměrně hořké. A to jak do studených, tak v mnoha případech i do teplých pokrmů a nápojů. Někdy květ poslouží spíše jako dekorace, ale často dodá i zajímavou chuť, vůni, barvu. Velmi atraktivně vypadají květy zamrazené v kostkách ledu.



Květy sbírejte v dopoledních hodinách, tehdy je v nich nejvyšší obsah vody. Díky tomu vám vydrží déle čerstvé. Z většiny květů se používají pouze okvětní lístky, tyčinky a pestíky je lepší odstranit. Tak se zároveň zbavíte pylu, který je nejen alergenem, ale často mění nežádoucím způsobem chuť květu.

Nikdy nekonzumujte:

  • květy (rostliny) ošetřené chemicky
  • rostliny, s jejichž určením si nejste jistí
  • rostliny napadené škůdci či chorobami

Vždy dobře zvažte chuť jednotlivých květů a slaďte ji s konkrétním jídlem. Zvýšený pozor by si při konzumaci květů měli dát astmatici a alergici. U citlivých osob může pyl některých květů při požití vyvolat dýchací obtíže či alergické reakce.

Sedmikrásky v kuchyni

jedlé květy na talíři - sedmikrásky a pampeliškySedmikrásky (chudobky) se v kuchyni nejčastěji používají do salátů, polévek i pomazánek. Do polévky vhazujte květy těsně před podáváním. Jinak ztratí nejen svůj tvar, ale také barvu a chuť. Marinovaná poupata sedmikrásek se používají jako kořenící přípravek. Sedmikráskami můžete ozdobit i dorty. Stačí, když je zlehka potřete bílkem a posypete moučkovým cukrem. Některé restaurace přidávají květy sedmikrásek do šampaňského. Velké a barevně výrazné květy šlechtěných sedmikrás vyniknou v ovocných a zeleninových salátech, ozdobí koktejly, sorbety a zmrzliny.

Pampelišky jako zdobení

Květy a listy pampelišek se nejlépe hodí do salátů. Ozdobit jimi můžete i chlebíčky či bagety. Květy atraktivně působí na dortech a koláčích, kde je lehce posypte moučkovým cukrem. Svařením s cukrem z nich můžete připravit tzv. pampeliškový med. Pampeliška má nejjemnější květy na jaře, později tuhnou a hořknou. Poupata se mohou nakládat do octa a konzumovat jako náhražka kapar.

Fialky a salát

Listy a květy fialek se přidávají do salátů, bramborových kaší, na chlebíčky či bagety. Je možné je použít také do polévek: listy je zahustí a květy zajímavě ozdobí. Fialová barva květů dodá krásnou barvu lehkým letním salátům. Životnost květů fialek prodloužíte velmi snadno: květy potřete štětečkem rozšlehaným bílkem s trochou vody. Pak květy posypete jemným krystalovým cukrem a necháte zaschnout. Z květů se také připravují i osvěžující limonády, sorbety či sirupy. Velmi efektně vypadá, když kvítky zamrazíte do ledových kostek.

zeleninový salát přizdobený květem macešky

Jedlá maceška i tulipány

Maceška je vlastně v úzkém příbuzenském vztahu s fialkou (obě patří do čeledi violkovité). Díky její sladké a jemné mátové chuti ji lze konzumovat celou. Je velmi dekorativní a pěstuje se v mnoha barvách. Květy rozebranými na jednotlivé plátky můžete přizdobit obložené mísy, chlebíčky či jednohubky (kanapky).

květy pažitky jsou jedléK méně známým rostlinám, které je možné využít v kuchyni, patří tulipány. Chuťově připomínají mladý hrášek. Jejich kalich se využívá jako netradiční servírovací miska pro nejrůznější druhy salátů.

K přizdobení salátů, obložených mís či chlebíčků můžete úspěšně využít také květy česneku medvědího, česneku zlatožlutého nebo pažitky.