Rok co rok se přijíždí kochat parkem Keukenhof přes 800 000 návštěvníků ze stovky zemí světa. Mluví se o něm jako o největším květinovém parku na světě či zahradě Evropy. Jarní cibuloviny, tedy hlavně tulipány, krokusy, hyacinty, naricsy a lilie, tu rozkvétají na 32 hektarech. Mezi tulipány a dalšími jarními cibulovinami můžete nachodit až 15 kilometrů. Atmosféru parku umocňují kvetoucí keře i mohutné stromy, společně s důmyslným systémem vodních kanálů a jezírek.



Zahradníci v Kaukenhofu podle plánů zahradních architektů vysadí na podzim 6 – 7 milionů cibulovitých květin. Aby byl efekt kvetoucích rostlin co nejlepší a co nejdelší, sázejí cibule do země ve třech vrstvách podle období květu. Jedinečná seskupení cibulovin umocňují trvalky, vodní plochy, kvetoucí keře, staré stromy i díla sochařů. Ve čtyřech pavilonech areálu probíhají květinové výstavy a doprovodné akce.

Téma sezóny 2014 – Nizozemí

Pro sezónu 2014 je hlavním tématem Nizozemí. Vždyť právě tulipán se stal jedním ze symbolů této země. Zahradní architekti pro tuto příležitost připravili mozaiku na téma amsterodamského kanálu. Vytvořili ji z 60 000 tulipánových cibulí a mnoha pytlů cibulí modřenců, které představují vodní hladinu.

Žádná jiná květina se nestala předmětem takové sběratelské vášně a obchodních spekulací jako tulipány ve třicátých letech 17. století v Holandsku. Dramatické počátky pěstování tulipánů v této zemi připomíná výstava Tulipománie (Tulip mania), kterou můžete navštívit v Juliině pavilonu. V době tzv. tulipánové horečky (1634 – 1637) se ceny tulipánových cibulek vyšplhaly často do výše stonásobku původní ceny. Spekulace s tulipánovými cibulemi vedly až k prvnímu krachu na burze. Na výstavě nechybí ani jeden z nejslavnějších příběhů šlechtění tulipánů - černý tulipán. Poprvé se téměř černý květ u této rostliny podařilo vypěstovat v roce 1637, ale skutečně černé tulipány se objevily až koncem 20. století.

modřencová řeka v parku Keukenhof

Proměna bylinkové zahrádky v turistický magnet

Keukenhof byla původně zahrada, která sloužila k pěstování zeleniny a bylinek pro kuchyň hraběnky Wittelsbachové z nedalekého zámku Teylingen. "Keuken" znamená v holandštině kuchyně. Základní podobu současnému anglického parku dali v roce 1840 zahradničtí architekti, otec a syn Zocherové.

Novodobá historie, díky které Keukenhof získal přezdívku Zahrada Evropy, začala v roce 1949. Tehdy přišel W. J. Lambooy, starosta městečka Lisse s nápadem na uspořádání výstavy cibulovitých květin. Do Keukenhofu však nemířítí pouze davy turistů z celého světa. Tradicí se staly návštěvy na nejvyšší úrovni. Například v roce 2014 zahradu navštívila manželka čínského prezidenta. V doprovodu nizozemského krále a královny zde pokřtila jménem Cathay novou odrůdu tulipánu s fialovým květem.

Místo konání: Lisse, park Keukenhof

Kontakt: www.keukenhof.nl

Termín: 20. 3. – 18. 5. 2014