Pozornost si zaslouží primule, podléšky, dymnivky, bramboříky, nízké kosatce, hyacinty i narcisy. Ale největší zájem oprávněně přitahují lomikameny (Saxifraga). Zvlášť, když je u nás řada úspěšných pěstitelů a šlechtitelů. K vysoce ceněným patří kultivary Karla Langa, konkrétně ze sekce Porphyrion. Drobné bochánky těchto lomikamenů jsou obsypány velkými nízkými květy v nádherných, často pastelových barevných tónech.



Saxifragy ve studeném skleníku Karla Langa, Křížatky, foto J. Novák

Když se pozorně podíváte na jména rostlin, brzy zjistíte, že mnoho jich má české šlechtitelské "kořeny". Nechybí tu Saxifraga ´Karel Čapek´, ´Antonín Dvořák´, ´Václav Talich´, ´Joachim Barrande´. Ale jsou tu třeba i rostliny nesoucí jména světových osobností – ´Leonardo da Vinci´ nebo ´Paul Cezane´.

Skalničkáři při návštěvě hojně využívají prodej výpěstků, který je, spolu s odborným poradenstvím, součástí výstavy. Často se při podobných výstavách naskytne příležitost přikoupit do sbírky nějaký jindy těžko dostupný kousek.

Ať už skalku máte a nebo o jejím vybudování teprve uvažujete, nepromeškejte jedinečnou příležitost získat inspiraci, nové skalničky i cenné rady na tradiční výstavě skalniček pražských skalničkářů. A nebo se prostě jen můžete přijít podívat a obdivovat dovednost a skalničkářů, kteří až s hodinářskou zručností budují své miniaturní skalnaté krajiny.

Klub skalničkářů Praha pořádá v zahradě, kterou najdete v těsném sousedství Faustova domu na Karlově náměstí, dvě jarní a jednu podzimní výstavu skalniček. Historie oblíbených pražských výstav skalniček začala v roce 1969 v Praze, kdy ve foyeru Národního muzea proběhla výstava lomikamenů. Pak výstavy probíhaly podle možností v různých místech, až se podařilo dlouhodobě zakotvit právě v sousedství Faustova domu.

Místo konání: Zahrada vedle Faustova domu, Praha, Karlovo náměstí

Kontakt: www.soldanella.cz

Termín: 23. 3. – 2. 4. 2014, 9 – 18 hodin

Na snímku Saxifragy ve studeném skleníku Karla Langa (Křížatky), foto J. Novák