Historie pěstování mandloní na našem území sahá až do 17. století. Přibližně do poloviny 20. století se u nás mandloně nejvíce pěstovaly na jižní Moravě. Mandloně vyžadují sucho a teplo. Proto se pěstovaly především ve vinohradech a dokonce i tam, kde se pro sucho vinná réva nedala pěstovat. Každoročně se na podzim vyvážely do Vídně, kde patřili mezi hlavní odběratele cukráři, lékárníci a drogisté.



Po 2. světové válce se k nám každoročně dováželo 300 vagónů mandlí. Z důvodu zajištění soběstačnosti a ušetření valut se v okolí Hustopeč začaly vysazovat mandloňové sady. První sad byl vysazen na jaře 1949 na pozemcích severovýchodně od Hustopeč. Mimo vysazování sazenic se také vysévaly pecky. Rozloha sadů se postupně rozšiřovala. První sad vznikl na rozloze 9 ha, v době největšího rozvoje v 60. letech měly sady rozlohu přes 180 hektarů s 50 000 stromy.

Po roce 1989 se k nám mandle začaly opět dovážet z jižních zemí. Pěstování v hustopečském sadu začalo být nevýhodné. Z původních 50 tisíc stromů jich zůstala pouhá tisícovka na ploše pět hektarů. Město Hustopeče se však rozhodlo unikátní mandloňový sad zachovat.

Mandloňovou stezkou k rozhledně

V současnosti mandloňové sady u Hustopeč slouží jako místo odpočinku. Po mandloňové stezce v délce necelých 9 km (případně její zkrácené variantě dlouhé 5 km) se můžete vypravit k rozhledně umístěné přímo v mandloňovém háji. Nejkrásnější pohled z její plošiny se nabízí v dubnu a květnu, tedy v době, kdy obvykle kvetou mandloně. Rozhledna byla slavnostně otevřena v roce 2012. Je vysoká 17,4 m (vyhlídková plošina je ve výšce 12,6 m). Hlavní nosné sloupy jsou z modřínového dřeva, podlahy z dubových fošen a další dřevěné časti jsou ze smrku. Na jihozapadním obzoru uvidíte nezaměnitelnou siluetu Pavlovských vrchů s vrcholem Děvín (nadmořská výška 554 m n.m).

O tom, že mandloňové sady nejsou pouhou turistickou atrakcí se můžete přesvědčit na Slavnostech mandloní a vína. Hustopečské restaurace chystají k této příležitosti skvělé mandlové specialisty a dospělí okoštují Hustopečskou mandlovici z místní Mandlárny.

Kdy letos rozkvetou mandloně?

Město Hustopeče na Břeclavsku každoročně pořádá tipovací soutěž: kdy rozkvetou mandloně? Myšleno je, že bude kvést alespoň 1/3 sadu, nikoliv jeden ojedinělý květ. Zatímco v roce 2013 rozkvetly proslulé mandloňové sady u Hustopečí 19. dubna, o rok později (2014) si první květy pospíšily a objevily se už 8. března. V roce 2015 rozkvetly hustopečské mandloňové sady 28. března, v roce 2016 již 17. března, dva dny po mohutné sněhové nadílce. Podobná situace se opakovala i v minulých letech, kolem poloviny března se objevily první květy a o několik dní později, na tradičních slavnostech, již sady kvetly v plném proudu.

Zajímavé je srovnání s hlavním městem, kde mandloně rozkvétají ještě dříve. Stará mandloň v Praze Vinohradech v roce 2016 kvetla už v polovině února. Podobně brzo začaly mandloně rozkvétat i na pražském Petříně.