orchidej rodu střevíčníkV Brně probíhá velká orchidejová výstava přibližně jednou za pět let (naposledy to bylo v roce 2011). V mezidobí zdejší pěstitelé pořádají tradiční jarní a podzimní orchidejové víkendy. Hojněji rozkvetlá bývá výstava jarní, protože většina z druhů, o které se zaměstnanci jedné z největších evropských sbírek starají, kvete právě na přelomu února a března. 



Sbírku orchidejí v Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně založili Jindřich Dušek a Jaroslav Křístek v roce 1967. V současné době je v brněnských sbírkách na 2 000 taxonů botanických orchidejí a na 4 000 hybridních druhů. Ve sbírce jsou nejčastěji zastoupeny orchideje z oblastí Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky (zejména Madagaskaru), Austrálie a Nové Guiney.

Svým rozsahem se brněnská sbírka řadí k předním evropským kolekcím. Není tedy divu, že si brněnští pěstitelé přivážejí ocenění i z mezinárodních výstav. Jejich letošní expozice ve vídeňském Hirschstettenu získala stříbrnou medaii. Několik ocenění získaly i jednotlivé vystavované rostliny.

Místo konání: arboretum Botanické zahrady Mendelovy univerzity, Brno – Černé pole, pouze hlavní vchod ze třídy Gen. Píky

Kontakt: www.mendelu.cz/arboretum

Termín: 1. – 3. 3. 2014, 10 - 17 hodin