První kniha pro malé zahradníkyZatímco knížek, které různě staré děti zavedou do světa vynálezů, kouzlení, vaření, jazyků či zvířat, je poměrně hodně a stále vycházejí další tituly, pro malé zahradníky se nám podařilo objevit pouze jednu, která je zaměřená na děti od osmi let. Jmenuje se První kniha pro malé zahradníky a napsala ji Angela Wilkesová. V roce 2009 knihu vydalo nakladatelství Slovart jako překlad anglického originálu My First Garden Book. V knihkupectvích je rozebraná, ale najdete ji v knihovnách.



Kniha s podtitulem bylinkové hody a další úžasné nápady nabízí náměty k nejrůznějším pěstitelským pokusům. Co dvoustrana, to inspirace na snadné pěstování plná fotografií a návodných textů. Dozvíte se, kdy a kde najít v přírodě semínka vhodná k výsevu; jak založit salátovou zahrádku; která zelenina se dá pěstovat v květináčích; co je třeba pro rychlení cibulovin a které vám nejlépe vykvetou v květináči; čím nejlépe osázet zahrádku v závěsném košíku a z čeho snadno sestavit minizahrádku plnou květin či bylinek. Nechybí ani rady, jak pěstovat jahody na balkoně či terase; jak si snadno zhotovit pouštní zahrádku či přímo miniaturní poušť, jak zasadit pecky, jadérka či jiná ovocná semena; jak si snadno pořídit nové pokojovky řízkování rostlin.

Nezbývá než doufat, že "první kniha" pro malé zahradníky nezůstane natrvalo knihou poslední, a nebo že existují ještě i další zajímavé tituly, které se nám nepodařilo vypátrat. Pokud nějaké znáte, budeme rádi, dáte-li nám o nich vědět. V angličtině jsme titulů našli více. Například Kids' Container Gardening, rady jak zahradničit společně s dětmi: Roots, Shoots, Buckets & Boots: Gardening Together with Children či zábavné zahradničení pro nejmenší děti: Kids Garden!: The Anytime, Anyplace Guide to Sowing & Growing Fun.