Pro výběr špičkových děl české a evropské secese ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze vybrali organizátoři výstavy skutečně reprezentativní prostory. Vždyť národní kulturní památka Obecní dům patří k nejvýznamnějším secesním stavbám v Praze (pro veřejnost se poprvé otevřel v lednu 1912). Secesního umění si do sytosti užijete nejen na výstavě, ale už cestou na ni.



Mezi vystavenými exponáty nechybí ani díla věhlasných umělců, jako byli Henri Toulouse-Lautrec, Alfons Mucha nebo Gustav Klimt. Nábytkové umění zastupují návrháři a architekti jako Louis Majorelle, Leopold Bauer či Jan Kotěra. Cennou muzejní sbírku skla reprezentují práce proslulých firem Lötz, Tiffany, Daum a Gallé.

Na přehlídku nábytkových souprav, zdobného skla, módních doplňků, rób, pouličních plakátů a knižních dekorací můžete nahlížet nejen skrz materiál, z kterého jsou díla vytvořena, ale třeba očima milovníků přírody. Asi nejčastěji zastoupeným květinovým motivem je kosatec (zdobí vázy skleněné i ze stříbra, šaty či vějíře), nápadné jsou i paravány zdobené květy vlčích máků. Stylizované listy zdobí kabelku, mosazné šatové spony i knižní předsádky. Mnoho květinových vzorů zdobí žardiniéry, svícny, hodiny či příbory. Nejvíc jich najdete na vázách (ať skleněných či stříbrných). Mezi květinovými motivy nechybí bramboříky, kosatce, fuchsie, konvalinky, kapradí, narcisy, chryzantémy, petrklíče, vinná réva, hortenzie či orchideje.

vázy s květinovými motivy, výstava Secese/ vitální umění 1990

Za zmínku určitě stojí také plakát Františka Kysely z roku 1910, který zve na druhou českou zahradnicko ovocnickou výstavu či návrhy dekorativních prvků pro první vydání knihy Jana Karafiáta Broučci, které vytvořil v roce 1902 Vojtěch Preissig.

Secese (francouzsky art nouveau [a:r nuvo:], anglicky Modernstyle, německy Jugendstil) je jeden z uměleckých stylů přelomu 19. a 20. století (období označovaného jako fin de siècle). Ve Francii se nazývá Art nouveau, v Německu Jugendstil, název "secese" (něm. Sezession, z latinského secessio odštěpení) pochází od uměleckých spolků, které se oddělily od konservativních akademií.

Místo konání: výstavní sály, Obecní dům, Praha 1, náměstí Republiky 5

Kontakt: www.upm.czwww.obecnidum.cz

Termín: 1. 11. 2013 - 31. 12. 2015, denně 10-19 hodin