Postup sušení citronů a pomerančů

sušené pomeranče využijeme k vánočním dekoracímK sušení na plátky se hodí nejen citrony a menší pomeranče, ale také limetky:



  • Citrusy nakrájíme na plátky silné přibližně 4 milimetry.
  • Nakrájená kolečka rozprostřeme do jedné vrstvy na pečicí papír, který jsme položili na plech.
  • Sušíme v troubě při co nejnižší teplotě (50 oC).
  • Během sušení kolečka několikrát otočíme.
  • Pokud má trouba ventilátor pro běh horkého vzduchu, využijeme tuto funkci a tak sušení urychlíme.
  • Využít můžeme i sušičky ovoce či jiné zdroje tepla. Pokud budeme sušit zavěšené plátky v prostoru nad krbem, pak musíme počítat s tím, že se některá kolečka mohou kroutit.

Někdo věší na stromek plátky syrové, případně je suší rozložené nad kamny či zavěšené nad krbem. V takovém případě musíme počítat s tím, že některé plátky se při sušení zkroutí. K sušení je možné využít i vyšší teplotu (120 oC). Pak je ale třeba častěji plátky obracet a průběh sušení častěji kontrolovat než při sušení na nižší teploty.

Inspirace pro sušené citrusy

sušení celých pomerančůSušená kolečka citrusů můžeme připevnit na adventní dekorace či vánoční dárky tavnou lepicí pistolí. A nebo z nich můžeme připravit atraktivní závěs do prostoru. Stačí, když kolečka různých druhů citrusů navlékneme na režnou nit či vlasec, případně vše doplníme hřebíčkovcem kořenným, známým z kuchyní jako hřebíček (před navlékáním je třeba hřebíček namočit). Zvlášť dobře zavěšené plátky vypadají, pokud je za nimi zdroj světla.

Pokud se rozhodneme sušit pomeranče celé, pak můžeme kůru ozdobně naříznout nebo opět sáhnout po koření známém jako hřebíček a podle vlastní fantazie ozdobit pomeranč ornamenty.