adventní věnec s fialovými svíčkamiJak by měl adventní věnec vypadat?

Nějaký přesný či přísný předpis na to, jak by měl adventní věnec vypadat, neexistuje. Advent je dobou očekávání příchodu Spasitele na svět a zároveň počátkem církevního (liturgického) roku. Začíná vždy v neděli, která je nejblíže k 30. listopadu – svátku sv. Ondřeje. Může to být neděle mezi 27. listopadem a 3. prosincem.



Pokud se budeme chtít vrátit ke kořenům slova advent (z latinského adventus = příchod), pak bychom spíše než módním trendům měli dát přednost barvám, které jsou pro toto období roku charakteristické pro výzdobu kostelů. Ústřední barvou pro adventní období je tmavě fialová postní barva. Výjimku představuje třetí neděle v pořadí, zvaná Gaudete, která probíhá ve znamení radosti. Liturgickou barvou pro tento den je růžová. Proto se někdy na adventních věncích objevuje vedle tří tmavě fialových svíček jedna růžová. Podrobně se barvám na adventním věnci a symbolice počtu svíček věnuje heslo v internetové encyklopedii Wikipedie.

adventní věnec přizdobený šípky a granátovými jablkyInspirace pro adventní věnec

Inspiraci k vytvoření adventního věnce můžete hledat nejen na internetu, ale třeba při procházce farmářským tržištěm či při návštěvě vánoční výstavy. Adventní workshopy a dílny s možností vytvoření vlastního adventního věnce nabízejí koncem listopadu botanické zahrady, zahradní centra, floristé, centra volného času a mnohé další organizace. Výhodou takových workshopů je skutečnost, že organizátoři přichystají tvůrcům materiál a pomůcky, případně doporučí, co by si měl návštěvník přinést s sebou (někdy to jsou zahradnické nůžky, jindy se hodí také tavná lepicí pistole).

V nabídce květinových studií se vedle již hotových adventních věnců a výzdob objevují také balíčky na výrobu adventního věnce. Záleží jen na vás, zda toužíte po dekoraci v barvě měděné, stříbrné, zlaté, červené či fialové. Balíček obsahuje věnec omotaný chvojím o průměru 20 cm, sadu 4 svíček, 4 bodce na upevnění svíček na věnec, 4 mašle, 4 kusy kůry skořice a další drobnosti na ozdobu (barevné kuličky a hvězdičky, sušené plátky pomeranče).

Ještě lépe si můžete vybírat v zahradních centrech, kde máte všechno pod jednou střechou. Najdete tu nejen základy pro věnec o různém průměru (nejčastěji 20, 25 a 30 cm) a z různých materiálů, ale koupit si můžete také svazky větví jehličnanů (velmi se hodí mix různých druhů). Nechybí ani všelijaké drobnosti na přizdobení, ať už přírodního původu (šišky, sušené pomeranče, jablka, skořicová kůra) nebo umělé v různých barvách (kuličky, hvězdičky).

Ale možná vám bohatě postačí obejít zahradu a sáhnout do zásob svých sušených pokladů. Hodit se může opravdu leccos, jen nezkoušejte na jeden věnec poskládat celou zahradu. Ozdobou adventního věnce se mohou stát například šípky, makovice, soukenické štětky, lampionky mochyně, ořechy, máčky, bělotrny, souplodí plaménků nebo černuchy. Zatímco chvojí či další trvanlivou zeleň (buxus, mahon, cesmínu, eukalyptus, břečťan) k podkladu věnce dobře připevníte drátkem, ke snadnému přichycení suchých plodů a květenství vám pomůže tavná lepicí pistole.

adventní věnec přizdobený plátky sušeného pomeranče