Nejčastěji nabízejí přednášky základní organizace Českého zahrádkářského svazu. K oblíbeným patří například Vinohradské úterky, které jsou určeny nejen členům svazu, ale všem přátelům zahrádek. Nemusíte navštěvovat všechny přednášky, ale vybrat si téma, které nejvíce potřebujete. Mezi nejoblíbenější patří přednášky o správném řezu dřevin či způsobech roubování a očkování, ale také o novinkách v ochraně zeleniny a ovoce před škůdci a chorobami.



Kromě územních základních organizací mají zahrádkáři také specializovaná sdružení. Najdete mezi nimi citrusáře, pěstitele a šlechtitele jiřinek a gladiolů, chryzantém, narcisů, kosatců, lilií či mečíků, pelargónií, klatovských karafiátů, růží či afrických fialek. Některé organizace se zabývají aranžováním květin a suchou vazbou a to nejen teoreticky, ale také prakticky.

skalničkáři mají své klubyMezi další specializovaná sdružení patří skalničkáři. Mají ve svých řadách nadšence, kteří se věnují nejen pěstování rostlin na skalkách, ale putují za svými oblíbenci do jejich domoviny. A pokud navíc dobře fotí a poutavě vyprávějí, pak je úspěch přednášky předem zaručen. Například v Praze můžete navštívit přednášku o květeně Sardinie a Korsiky či poznat skalky a skalničky Vikingů (Dánsko, Švédsko), které pořádá Klub skalničkářů Praha.

Existuje řada dalších spolků a organizací, které vám mohou nabídnout zajímavé formy doplnění vědomostí. Permakultuře, zahradničení a životnímu stylu méně závislému na průmyslové společnosti se věnují kurzy autora webu www.potravinovezahrady.cz, Marka Kvapila (design permakulturní zahrady, semínkový kurz, základy potravinové bezpečnosti.

Přednášky na téma starých krajových odrůd můžete najít také v nabídce některých regionálních muzeí nebo ekologických center. Přednáškové cykly zařazují do svého programu také některé botanické zahrady.