kořenová petržel vydrží až půl rokuPouze některé druhy zeleniny můžeme bez obav ponechat na záhonech i po prvních mrazících. Ty označujeme jako mrazuvzdorné - růžičková kapusta, kadeřávek, černý kořen, pastinák, špenát, zimní salát a polníček. Více informací o tom kdy a jak nejlépe tyto otužilé druhy zeleniny sklízet najdete v našem článku Kdy a jak sklízet zeleninu v zimě



Ostatní druhy pozdní zeleniny určené ke skladování se sklízí nejčastěji v říjnu (nejlépe za suchého počasí), v případě příznivého počasí i počátkem listopadu. Sklizeň by určitě měla proběhnout před prvními mrazíky. Namrzlá zelenina by se při skladování snadno kazila.

Správné uskladnění kořenové zeleniny

  • Po sklizni necháme zeleninu oschnout a teprve pak ji přesuneme na místo skladování, nejlépe do předem dobře vydezinfikovaného sklepa.
  • Kořenovou zeleninu skladujeme bez listů. Listy odstraníme hned po sklizni nejlépe ukroucením.
  • Pro skladování vybíráme pouze zdravé a nepoškozené plody.
  • Kořeny zeleniny vložíme do zvoleného substrátu tak, aby část, kde jsme odlomili listy (srdíčko) trochu vyčnívala.
  • Ideální teplota pro skladování kořenové zeleniny je mezi 2 – 5o C.
  • Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 70-80 %.
  • Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujeme, nejlépe 1x týdně. Nakažené kusy okamžitě likvidujeme.

V čem skladovat kořenovou zeleninu?

Asi nejčastěji se pro skladování kořenové zeleniny používá vlhký písek. Použít ale můžete i jiné materiály, které dobře drží vlhkost, například rašelinu, perlit, piliny či hobliny.

Nemíchejte jablka a mrkev!

Zatímco zmíněná kombinace je v mrkvovém salátu báječná, ve sklepě se těsné sousedství mrkví a jablek nedoporučuje. Jablka totiž při dozrávání vylučují plyn (etylen), který způsobuje hořknutí mrkve. Pamatujte: zelenina nepatří do stejného sklepa jako ovoce.

Nemáte sklep? Zkuste balkon nebo krecht

Pokud nemáte vhodný sklep na skladování zeleniny (sklepy v panelácích bývají příliš teplé a málo vlhké), pak můžeme zkusit skladovat zeleninu v dostatečně izolované nádobě na balkoně. Případně můžeme využít ke skladování sklep v zahradním domku či v podezdívce chaty.

Inspirovat se můžeme také tím, jak skladovali zeleninu naši předkové. Přímo na zahradě budovali zařízení zvané krecht, kde dokázala díky dostatečné izolaci kořenová zelenina přečkat zimní měsíce. Nesmíme však zapomenout na skutečnost, že je důležité skladovanou zeleninu chránit nejen před mrazem, ale také před hlodavci.