hlízy topinambur můžeme sklízet průběžněSlunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) v našich podmínkách vykvétá až koncem léta a tak jí u nás nedozrávají semena. Ničemu to však nevadí, neboť se velmi úspěšně množí podzemními hlízami. Ve starší české literatuře byste objevili množství názvů, které většinou upozorňují na příbuznost se slunečnicí či podobnost hlíz s bramborami: slunečnice brambor, slunečnice hliznatá, slunečnice bambulitá, zemská jablka, židovské brambory. Na Slovensku byla nazývána mimo jiné i nemecká vlaská repa.



Proč slunečnice topinambur

Ani ve světě neměla tato rostlina o pojmenování nouzi. Nejrozšířenějším označením v angličtině je Jerusalem artichoke (jeruzalémské artyčoky), dále pak sunroot, sunchoke, earth apple. Z Itálie prý pochází pojmenování židovské brambory, dále též girasole či jeruzalémské artyčoky.

Asi nejdelší historii má označení topinambur. Připomíná mexickou domovinu této rostliny a její obyvatele, indiány kmene Tupinambá. Právě oni byli prvním skupinou amazonských inidánů, která se setkala s bělochy. Proto mnoho jejich slov přešlo do světových jazyků (například maniok, ananas, tukan, jaguár či aguti). Bohužel, setkání s bělošskou civilizací se Tupinambům stalo osudným. Zatímco v 16. století dosahoval počet členů této etnické skupiny 40 000 lidí, zavlečené nemoci (spalničky, chřipka, neštovice) a asimilace ukončily historii tohoto kmene i jeho jazyka.

Jak topinambury získat?

Hlízy topinambur se sklízejí od října až do jara. Protože však jejich hlízy rychle vysychají, není je možné dlouhodobě skladovat jako třeba brambory. Pokud si myslíte, že se stačí porozhlédnout po okolí a prostě si nějaké divoké topinambury vytrhnout, pak se netěšte na velkou sklizeň. Hlízy divoce rostoucích rostlin jsou velmi malé. Dosahují sotva několika centimetrů délky. Pátrání po vyšlechtěných odrůdách vás bude stát trochu úsilí, ale při troše vytrvalosti jistě budete úspěšní.

hlízy topinabur připomínají zázvor

Hlízy slunečnice topinambur

Velkou šanci na úspěch máte v prodejnách s bioprodukty či na farmářských tržištích. Někteří pěstitelé hlízy prodávají na jaře jako sadbu, případně nabízejí předpěstované rostliny v květináčích. A je nemálo takových, kterým se topinambury rozrostly tak silně, že vám nějakou tu hlízu s radostí (možná i trochu škodolibou, že zarostou zahradu také někomu jinému) přenechají.

Pokud se vám podaří topinambury vypátrat, nezapomeňte, že ne každému musí jejich konzumace vyhovovat (při nadměrné konzumaci hrozí nadýmání či průjmy). I ti, kteří mají topinambury velmi rádi, důrazně připomínají, že se v případě této rostliny se vyplatí ctít zásadu: všeho s mírou.