Přehled moštáren

z nedobrých jablek dobrý mošt nezískáteNejvětší přehled moštáren nabízí web Českého zahrádkářského svazu - www.zahradkari.cz. Výhodou je jeho regionální členění a stručné informace o nabízených službách. Snadno tak zjistíte, zda máte moštárnu třeba právě v blízkosti svého víkendového sídla. Počítejte však s tím, že ne u všech moštáren jsou údaje pravidelně aktualizované. Proto doporučujeme dřív, než vyrazíte do některé z provozoven, údaje ověřit.



Tajemství dobrého moštu

Ať už budete moštovat sami a nebo využijete služeb moštárny, nezapomeňte, že za úspěchem moštu jsou vhodná jablka: zralá, nenahnilá, nevykrajovaná, s nejmenším průměrem 3 cm.

Co byste měli vědět, než vyrazíte do moštárny:

  • provozní doba – menší moštárny jsou v provozu o víkendech či pouze některý den v týdnu. Pokud však máte ke zpracování větší množství jablek či jiného vhodného ovoce, pak některé moštárny nabízejí možnost sjednání individuálního termínu. Provoz menších moštáren začíná většinou v září a končí koncem října nebo podle aktuálního zájmu pěstitelů.
  • mytí ovoce – menší moštárny tuto službu většinou nenabízejí a je potřeba přivézt již omyté ovoce. Některé moštárny službu nabízejí jako součást služby, jiné za příplatek.cider v jablku, ochucený anýzem a skořicí
  • množství ovoce – zvlášť větší moštárny mívají stanovené minimální množství ovoce ke zpracování (např. 100 kg, ale třeba i 1 000 kg). U menších moštáren je to spíše opačně a stanovují někdy maximální množství ovoce ke zpracování.
  • moštování individuální versus kontinuální - menší moštárny většinou nabízejí zpracování vámi dodaných surovin. Máte tedy jistotu, co bude mošt obsahovat. Je to důležité nejen kvůli jeho chuti, ale také k kvůli případnému znehodnocení nakaženými jablky. Opakem jsou velké moštárny, kde se moštuje kontinuálně a kde za dodaná jablka získáte odpovídající množství moštu.
  • cena - zatímco někde moštují i deset let za stále stejné ceny, jinde došlo s ohledem na rostoucí náklady energie k výraznému zdražení. Zvlášť při větším množství zpracovávaných surovin je vhodné tuto položku dobře zvážit. Zapomenout byste neměli ani na náklady spojené s dopravou.
  • nádoby - pro většinu moštáren musíte dodat vlastní nádoby. Větší moštárny bývají vybaveny plničkami a korunkovacími strojky na běžné skleněné láhve od minerálek. Moštárny nabízející sterilizaci produktu mají k dispozici také speciální obaly (s uzávěrem nebo bez).
  • likvidace odpadu - většina menších moštáren nemá zajištěnu likvidaci odpadu. Proto počítejte, že kromě šťávy musíte zpět odebrat  a zlikvidovat odpad.
  • konzervace - nejchutnější jsou čerstvě vylisované mošty. Jejich hlavní nevýhodou je velmi krátká životnost. Delší dobu můžeme mošty uchovat jen zmražením v PET lahvích, chemickou konzervací nebo tepelnou úpravou (pasterizací). Pokud vám žádná ze zmíněných možností nevyhovuje a máte vhodný prostor na skladování jablek, pak můžete zvolit ještě čtvrtou cestu: moštujte jen takové množství, které spotřebujete. To se však hodí především těm, kteří mají na moštování své vlastní zařízení (drtič ovoce, lis). Pak není problém podávat čerstvý jablečný mošt třeba i na Vánoce.