Druhy líčidla

líčidlo americké má kulatější plodyI bez hlubokých botanických znalostí obě líčidla rozlišíte snadno. Nejlépe v době květů či zralých plodů. Zatímco květenství i plody líčidla jedlého (Phytolacca esculenta) trčí vzhůru, líčidlo americké (Phytolacca americana) má hrozen s květy a posléze i plody převislý. A ještě jeden podstatný rozdíl je na první pohled u zralých plodů patrný. Plodenství líčidla jedlého je srostlé z osmi peckoviček a jeho povrch vypadá hodně rýhovaně. Naopak plodenství líčidla amerického připomíná hladké kuličky.



Líčidlo jedlé se sice na našem území vyskytuje od 30. let 20. století, ale nepatří k všeobecně známým a rozšířeným rostlinám. A to i přesto, že se jedná o nenáročnou trvalku, která v teplejších oblastech ochotně zplaňuje. Zvlášť úspěšně se líčidlo jedlé šíří v okolí Brna a v Polabí. K jeho rozšíření pomáhá ptactvo, které se jeho plody živí. Ptáci – na rozdíl od člověka a dalších savců, mohou konzumovat i plody líčidla amerického bez jakýchkoli problémů. Saponiny obsažené v této rostlině jim totiž nepůsobí žádné potíže.

Líčidlo jedlé

líčidlo jedlé - květyLíčidlo jedlé je vytrvalá bylina. První mráz listy i stonky sice spálí, ale podzemní část rostliny, kterou tvoří mohutný kořen, umožní přečkat zimu bez problémů. Na jaře líčidlo opět vyraší. Květy a plody se na rostlině objevují od července do září. Plody líčidla jedlého žádnou úžasnou chutí nevynikají. Spíše se využívají jako barvivo, kterým se dobarvují likéry či cukrovinky, někdy dokonce i vína. Plody je vhodné při zpracování rozmačkat a šťávu přecedit od semen, která nejsou jedlá. Na špenát se dají zpracovat mladé listy líčidla jedlého. Jen je musíte zbavit řapíků a dvakrát povařit. První vodu slijte a dál vařte v čerstvé vodě. Pigment obsažený v plodech se v minulosti používal také na barvení látek z přírodního materiálu či při výrobě červených inkoustů.

drozdec mnohohlasý hoduje na líčidlu americkém