Barvy macešek

macešky rozkvetou i v ziměObrovskou výhodou macešek (Viola × wittrockiana) je široká paleta barev. Je libo macešku v barvě bílé, žluté, růžové, červené až karmínové, purpurově fialové, či odstínech modré a fialové? Dalším zajímavým znakem některých květů je černá okrouhlá skvrna. Někdy ve středu přesahuje 3, jindy všech 5 plátků. Další atraktivní variantou jsou odrůdy, které mají kromě oka s lemem dvoubarevné i "fousky". Barvu macešek zvýrazňuje sametový lesk okvětních plátků.



V zahradních centrech je nejen časně na jaře, ale také počátkem podzimu, široká nabídka předpěstovaných macešek. Až se rozhodnete, kam si tyhle okaté krasavice vysadíte, můžete začít vybírat. A to nejen podle barev, ale také podle velikosti květů. Toužíte-li po velkém množství květů, zkuste se porozhlédnout mezi drobnějšími odrůdami. I pro macešky platí neúprosné pravidlo nepřímé úměrnosti: čím větší květy, tím jich mají méně.

truhlíky s bohatě kvetoucími drobnými maceškami

Kam vysázet macešky

Macešky jsou oblíbené nejen jako obruby na záhonech, ale také jako podsadba jarních cibulovin. V takovém případě vypadá nejlépe volba jedné barvy macešek, která vhodně doplní později kvetoucí cibulovinu (nejčastěji se macešky používají v kombinaci s tulipány).

macešky doplněné břečťanemV truhlících či nádobách můžete macešky zasadit klidně i samotné. O to víc pak vynikne pestrá paleta barev. Pokud je budete chtít doplnit, tak zvlášť na chladnější období roku, zkuste stálezelený břečťan (Hedera). V mísách či jiných nádobách mohou na podzim macešky sousedit také třeba s drátovcem, známým též jako krásnohlávek (Calocephalus brownii). Macešky pěkně vyniknou také v sousedství s trvalkami, trávami a drobnými stálezelenými keříky i dřevinami.

Přezimování macešek

Macešky jsou sice hodně otužilé a některé odrůdy jsou pro úspěšné přezimování v zahradě přímo vyšlechtěné, ale před velkými holomrazy je raději lehce zakryjte chvojím. Citlivé jsou macešky i na vodu. Nejlépe, když jí budou mít akorát. Určitě byste je neměli přelévat, ale ani přílišné sucho (a to ani v zimních měsících) jim nesvědčí. Pak by totiž nemusely zmrznout, ale uschnout.