ocún má hlízy hluboko pod zemíOcún - rekordman

Ocún jesenní (Colchicum autumnale) vykvétá na podzim z hlízky ukryté zhruba 15 cm pod zemí. Listy mu dorůstají až na jaře. Fialový květ tohoto ocúnu je díky dlouhé trubce zasahující až k podzemní cibulce považován za nejdelší ze všech evropských rostlinných druhů.



Ocún jesenní, ocún podzimní, ale také naháč. To jsou názvy, které navrhli pro náš jediný volně rostoucí ocún jesenní (Colchicum autumnale) čeští botanici. Ještě s širší škálou pojmenování přišli jejich slovenští kolegové. Slovenská holopanna je obdobou anglického označení naked lady. Na pozdní podzimní kvetení těsně před nástupem zimy upomíná další ze slovenských jmen - zimovít.

Kam s ocúnem?

Ocúnům vyhovuje slunné stanoviště a výživná těžší půda. Velkolisté druhy působí dekorativně mezi opadavými dřevinami. Menší druhy ocúnů se hodí do skalek, suťových záhonů, vyvýšených trávníků nebo žlabů. Jakousi primadonou mezi ocúny je plnokvětý Colchicum ‘Waterlily’, jehož květy připomínají květy leknínu. Ten nejlépe prospívá tam, kde jsou jeho květy podepřené sousedními rostlinami.

Zajímavé je, že ocún vykvete i pokud není pevně zakořeněný v půdě. Proto se hodí do truhlíků či podzimních okrasných kompozic. Potěšit se pohledem na kvetoucí ocún mohou dokonce i ti, kteří žádnou zahradu nemají. Více se dozvíte v článku Ocúny vykvetou i bez vody

Pozor, ocún je prudce jedovatý!

O jedovatosti ocúnu věděli již staří Řekové. Vysloužil si u nich proto přezdívku ephemeron (řecky εφήμερος = jediný den trvající). Řekové se domnívali, že ten, kdo požil ocúnové hlízy, zemře ještě téhož dne. Proto dřív než si ocún do zahrady vysadíte, zvažte případná možná nebezpečí. Zvlášť obezřetní buďte, pokud se na zahradě často pohybují malé děti.

Celá rostlina je prudce jedovatá - obsahuje prudce toxické alkaloidy. Nejvýznamnější z nich je kolchicin. Nejvíce ho je přítomno v semenech (1,3%), o něco méně v květech (0,8 %) a v hlízách (0,4 %). Nejméně jej obsahují listy, které se neobjevují na podzim, ale až na jaře dalšího roku. Otrava ocúnem je velmi zákeřná tím, že se projevuje až po několika hodinách (pálení v krku, dávení). K otravě může dojít také přes mléko ovcí a koz, které ocún zkonzumovaly (na louce se mu dovedou vyhnout, ale pokud by se jim dostal do sena, tak tam už ho sežerou).

ocúny ve volné přírodě rozkvétají koncem léta

O tom, že otravy rostlinami u dětí je třeba brát velmi vážně, svědčí zpráva Toxikologického informačního střediska z let 2005- 2009. Zatímco u dospělých způsobily rostliny pouze 3% otrav, u dětí jich bylo 6x více, tj. 18%! Toxikologické informační středisko VFN poskytuje informace o první pomoci při otravách na telefonních číslech: 224 919 293 a 224 915 402 (nepřetržitá lékařská služba).