celerové řapíky jako míchátka v Bloody MaryCelerové věnce v pyramidách

Celer roste v egyptských zahradách podobně, jako tomu bylo za časů faraonů. Na mumiích z období konce Nové říše (přibližně 1000 př. n.l.) objevili archeologové zvláštní girlandy. Když je podrobně prozkoumali, ukázalo se, že jsou spleteny z celerového listí a okvětních plátků modrých leknínů.



Celer byl v dávných dobách symbolem smutku a smrti i u starých Řeků a Římanů. Pojídali jej na pohřebních hostinách a ve věncích jimi zdobily hroby. V současném Řecku se však celer považuje za rostlinu štěstí.

Recept na celerovou sůl

Z celeru se kromě bulvy, řapíků a listů využívají také semena. Pro koření se celer pěstuje hlavně ve Francii, Indii a USA. Celerová sůl obsahuje kuchyňskou sůl a nejméně 8% rozemletých plodů (semen) celeru. Celerová sůl se připravuje také z extraktu z kořenů nebo sušených listů. Výsledné koření se používá na rybí pokrmy, do polévek, na zeleninu či krokety.

ze semen se připravuje celerová sůlNezanedbatelnou roli hraje celerová sůl také v míchaných nápojích, z nichž k nejznámějším patří Bloody Mary. Servíruje se ve vysokých sklenicích s vloženým celerovým řapíkem, který slouží zároveň jako míchátko.

Pomalá cesta celeru do české kuchyně

Než zachutnal celer našim předkům, trvalo to docela dlouho. Na rozdíl od mrkve a petržele pronikl celer do zemí na sever od Alp velmi pozdě.

První zmínky o celeru u nás se objevují už v 16. století, ale jeho větší používání začalo až v 17. a 18. století. Bulvový celer přidávala do svých polévek či omáček i Magdalena Dobromila Rettigová. Dokládají to mnohé recepty z její slavné Domácí kuchařky, která poprvé vyšla v roce 1826.

Zřapíkatý celer se používá i při přípravě smoothievýšenou oblibu u nás celer zaznamenal až v druhé polovině 19. století. Tehdy se o jeho skvělou pověst zasadili zelináři v Podolí a Bráníku (dnes jsou tato místa součástí hlavního města). Zvlášť oblíbená byla odrůda celer Pražský obrovský, která vynikala jemnou dužninou a velkým výnosem.

Řapíkatý celer si získává oblibu v našich zemích velmi pomalu. Ale kdo si jej jednou oblíbí, nedá na něj dopustit. Zatímco jedni dávají přednost konzumaci syrových řapíků, jiní jej využívají jako součást mixovaných zeleninových šťáv - smoothie.