• Afrikán - ilustrační snímek

    Afrikán v roli léčitele půdy

    , 0 komentářů

    Aksamitník, známý u nás spíše pod názvem afrikán, není zdaleka jen okrasnou květinou. Je zároveň účinným ochráncem sousedních rostlin a vynikajícím léčitelem půdy. Zvlášť cenné jsou jeho vlastnosti při ochraně hlíznatých rostlin, kořenové zeleniny, jahod a růží před kořenovými háďátky.

  • Místo zdlouhavého přehazování můžeme kompost v ECOmposteru zahradou kutálet.

    Zázračný kompostér ve tvaru koule

    , 0 komentářů

    S unikátním řešením nazvaným ECOmposter přišli přední newyorkští výrobci skleníků. Na rozdíl od stávajících zařízení podobného typu jejich kompostér lehce dopravíme tam, kde jej právě potřebujeme. Tedy přesněji řečeno dokutálíme jej - má totiž tvar koule o průměru 80 cm.

  • stévii sladkou můžete zkusit pěstovat také

    Sladký jako... stévie

    , 0 komentářů

    Humbuk, který se před několika lety strhl především v USA při prosazování stévie sladké na potravinářský trh, napovídá, že to není rostlina ledasjaká. Pochází ze severovýchodní Paraquaye, kde si už ve starověku jejími sušenými listy sladili bylinné čaje indiáni z kmene Guaraní. Španělští dobyvatelé si tohoto zvyku všimli a stévii přivezli v 16. století do Evropy.

  • nejčastěji se pěstují vistárie s modrofialovými květy

    Vistárie aneb modrý déšť

    , 2 komentáře

    Vistárie bývá označována za nejkrásnější popínavou liánu. Její hlavní ozdobou jsou převislé hrozny květů. Nejčastěji se pěstují vistárie s modrofialovými květy, odtud pramení přezdívka modrý déšť. Ale existují i vistárie kvetoucí bíle, purpurově či růžově.

  • jubilejní výstava bonsají v pražské botanické zahradě v Troji

    Bonsaje aneb láska na celý život

    , 0 komentářů

    Dalo by se říci, že bonsaj je rostlina jako každá jiná. Ve skutečnosti ale po chvíli zjistíte, že je to rostlina, ke které získá její majitel za léta tvarování, hodně blízký vztah. Ti, kteří začali s pěstováním bonsají v pozdějším věku litují, že to nezkusili dřív. Zatímco lidé se stářím raději příliš nechlubí, bonsajím přibývající roky na kráse přidávají.

  • konvalinky se v zahradě snadno rozrůstají

    Konvalinka, biser i perlokvítek

    , 0 komentářů

    Jemné kvítky konvalinek zdobí v květnu nejen přírodu, ale s oblibou je pěstujeme i v zahradách. Zvlášť dobře se hodí do přírodních partií či jako podsadba vysokých dřevin. Ve stinných a vlhkých místech mohou nahradit trávník. Při vhodné volbě odrůdy a místa mohou být také atraktivní ozdobou skalky.

  • detail květu slunečnice se semeny

    Slunečnice: vybíráme druh slunečnice

    , 0 komentářů

    Nabídka semenářských firem je, co se okrasných slunečnic týče, velmi pestrá. Vybírat můžeme nejen podle velikosti a barvy květu, případně výšky či větvení rostliny, ale také podle dalších kritérií. Zajímavé jsou rostliny, které netvoří pyl a jsou tedy vhodné i pro alergiky. Pokud rádi v zimě přikrmujete ptáky, pak se naopak poohlédněte po rostlinách s větší produkcí semen.

  • Trojpuk růžový neboli Deutzia Mont Rose

    Jak pěstovat trojpuk

    , 0 komentářů

    Zajímavý opadavý keř roste v mnoha parcích i zahradách a zkrášluje živé ploty i v městských aglomeracích. Bez potíží zvládá rozdílnou kvalitu ovzduší. Dokáže potěšit svou nenápadnou elegancí a některé druhy jsou navíc bohatým zdrojem potravy včel. A jak vznikl český název „trojpuk“?