• vrba japonská upoutá pestrobarevnými listy

    Tajemství japonské vrby

    , 0 komentářů

    Vrbu japonskou není počátkem léta možné v předzahrádkách přehlédnout. Z větší dálky totiž připomíná rozkvetlý strom. Teprve když přistoupíte blíž, zjistíte, že onu iluzi vytvářejí mladé listy, které přecházejí od barvy zelené přes krémovou až do růžové. Lidé ji většinou znají od vidění, ale nedovedou stromek pojmenovat a netuší, odkud se najednou v našich zahradách vzala.

  • zahradní lupiny mají různé barvy květů

    Lupina vlčí bob – záludná agresivní kráska

    , 0 komentářů

    Modrofialové klasy květů lupiny vlčího bobu můžeme obdivovat od června do září nejen v zahradách, ale i na mnoha místech ve volné přírodě. Zatímco v zahradách se lupina pěstuje i ve velmi atraktivních pastelových barvách, v přírodě ji potkáváme v její původní modrofialové.

  • krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus)

    Pravlastí krásenek je americký kontinent

    , 0 komentářů

    Vypadá to, jakoby krásenky byly odedávna v našich zahradách doma. Často se jim daří tak dobře, že se opakovaně vysemeňují.

  • záhon žlutých a oranžových denivek

    Denivky – krasavice z Asie

    , 0 komentářů

    Denivkám se někdy říká perfektní trvalky. To pro jejich oslnivé barvy, schopnosti snášet sucho a celkově velmi malým nárokům na péči. Většina jich upřednostňuje plné slunce, především ty se světlejšími odstíny barev květů.

  • různobarevné listy bohyšek

    Bohyška, hosta nebo funkie?

    , 0 komentářů

    Všechny tři názvy uvedené v titulku označují jednu jedinou rostlinu. Právě ona dodá svými listy stinným a polostinným koutům zahrad patřičnou eleganci. Zvlášť zajímavě působí bohyšky ve větší skupině.

  • liliovník tulipánokvětý má velmi výrazné květy

    Liliovník tulipánokvětý – strom, který nepřehlédnete

    , 0 komentářů

    Rok co rok touto dobou spouští liliovníky tulipánokvěté ze svých vysokých korun vodopád neobvyklých květů. Není divu, že jako magnet přitahují nejen hmyz, ale také zástupy obdivovatelů. Zatímco u nás se pěstují spíše vzácně, ve své domovině patří k velmi rozšířeným stromům.

  • zimolez kamčatský dozrává velmi časně

    Zimolez kamčatský, ovocný rekordman

    , 0 komentářů

    Titulem nejranějšího ovoce se pyšní zimolez ze vzdálené Kamčatky. Drobné plody tohoto ovoce můžeme konzumovat jak čerstvé, tak mražené, sušené či tepelně zpracované. První zimolezy můžeme u nejranějších odrůd sklízet až o 14 dní dříve než jahody!

  • třemdava bílá láká svými květy

    Třemdavu nehlaďte. Zvlášť za slunečných dní!

    , 0 komentářů

    Od nebezpečných zvířat nás v zoologických zahradách oddělují velmi důkladné bariéry. Nebezpečí, která v sobě skrývají některé rostliny, většinou neřešíme. Prostě si zasadíme to co se nám líbí. Pokud se však v prostoru pohybují děti nebo domácí zvířata, měli bychom před výsadbou rizikových rostlin případná nebezpečí zvážit.