• škvor připadá lidem nebezpečný

    Škvor – škůdce nebo pomocník?

    , 0 komentářů

    Škvor do zjednodušených škatulek, kdy hmyz dělíme na užitečný nebo škodlivý, příliš nepasuje. Na jednu stranu nám pomáhá s likvidací larev mšic na druhou stranu se občas s chutí pustí i do listí či květů. K dobré pověsti škvorům nepomáhá ani jeho vzhled. Při pohledu na jejich kleštičky se jich mnoho lidí bojí.

  • konev plastová i plechová mají velmi podobný tvar

    Konev - zahradní nádoba na pět písmen

    , 0 komentářů

    Zahradní nádoba na pět písmen je podle tvůrců křížovek prostě konev. Jak však zjistili jazykovědci při terénním výzkumu českých nářečí a běžné mluvy, konev si u nás vysloužila ještě řadu dalších označení. Z těch pětipísmenných jsou to konva, komva a cefna.

  • o zahuštění marmelád a džemů se stará pektin

    Pektin: tajemství správně zahuštěných marmelád a džemů

    , 0 komentářů

    Každý, kdo se někdy pustil do domácího zavařování, metodou pokus omyl zjistil, že ovoce má rozdílnou schopnost rosolovatět. Překotně uspěchaná doba nabízí průmyslově vyráběné želírovací přípravky. Často však obohacené řadou chemikálií.

  • pole slunečnic pod horou Fuji

    Slunečnice – proč se někdy neotáčí za sluncem?

    , 0 komentářů

    Není divu, že slunečnice v květomluvě symbolizuje hrdost a oddanost. Zvlášť majestnátným dojmem působí v zahradě samostatně stojící rostliny. Prozradíme vám, odkud, kdy a jak k nám připutovala; k čemu ji můžeme využít i to, proč se někdy neotáčí za sluncem.

  • mangold

    Mangold je vlastně řepa

    , 0 komentářů

    Mangold je považován za jednu z nejzdravějších zelenin. Zvlášť velkou oblibu si získal u středomořských kuchařů. Zpracovává se podobně jako špenát, ale příbuzensky patří mezi řepy. Jenže zatímco u řepy je maximum užitku soustředěno do kořene, u mangoldu jsou nejcennější zásobárnou živin listy a jejich řapíky.

  • divizna velkokvětá patří mezi léčivé rostliny

    Divizna: já nejsem fiala, ale Verbascum!

    , 0 komentářů

    Málokteré latinské jméno rostliny je u nás tak všeobecně známé jako Verbascum. Může zato příběh Jak Křemílek a Vochomůrka zasadili semínko. Jejich křepčení kolem čepičky, kterou semínko přikryli, je nezapomenutelné. Jenže i přes halasné Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala, z drobného semínka vyrostla rostlina, která mnohonásobně přerostla pařezovou chaloupku - divizna.

  • kvetoucí juka v národním parku White Sands

    Indiánská tajemství juky vláknité

    , 0 komentářů

    Juka vláknitá patří za více než sto let, kdy se u nás pěstuje, mezi stálice našich zahrad. K údivu mnoha zahrádkářů často nejlépe prospívá v místech, kde jí věnujeme nejméně péče. Od poloviny léta juky oslňují svým mohutným květenstvím. Pro indiány však byly mnohem víc než jen zajímavou okrasou.

  • pupalka rozkvétá obvykle večer

    Pupalka – noční krasavice

    , 0 komentářů

    Díky tomu, že mnohé pupalky otvírají své květy až navečer, vysloužily si řadu přezdívek. V češtině je to například nočenka, noční hvězda, noční růže, svíce či večerní hvězda. Angličané je nazývají evening primrose či King´s cureall, Němci zas Nachtkerzen.