• dýně Hokkaidó nemusíte loupat

    Hokkaidó - dýně, které nemusíte loupat

    , 0 komentářů

    Na přelomu léta a podzimu můžete tyhle drobné dýně snadno sehnat v obchodech i na tržištích. Poznáte je podle výrazné oranžové barvy. Pak už stačí vybrat vhodný recept a zjistit, zda se vám hodí do jídelníčku. Pokud vás jejich chuť zaujme, pak vám nic nebrání je přidat k plodinám pěstovaným na vaší zahrádce.

  • světlice barvířská obarví látky i pokrmy

    Světlice barvířská není jen hezká kytka

    , 0 komentářů

    Rostlinu podobnou bodláku ve svých spisech často zmiňoval už Ptolemaios. Egypťané lisovali ze semen světlice barvířské olej, květy využívali k barvení. Ale světlici si cenili i pro její vzhled - zaplétali ji do girland, které kladli na mumie svých příbuzných. Zbytky světlice byly nalezeny i v hrobce slavného Tutanchamóna.

  • ploché broskve bývají nazývány též UFO, Saturn nebo donut

    Tajemství plochých broskví

    , 1 komentář

    Vedle klasických broskví vypadají placaté broskve jako ošklivá káčátka. Zatímco plody ostatních broskvoní jsou krásně kulaté, tyhle působí poněkud ušlápnutým dojmem. Jsou totiž zploštělé na obou koncích. Kdo je však jednou ochutnal, rád se k nim vrací. Jsou příjemně šťavnaté a sladké.

  • kytice hrachorů krásně voní

    Anglie – země milovníků hrachorů

    , 0 komentářů

    Zatímco u nás je hrachor vonný jen jednou z mnoha pěstovaných letniček, ve Velké Británii je označován za jejich královnu. Hrachory Angličanům učarovaly před více než stoletím a zdá se, že ze své slávy nehodlají ustoupit. Velké oblibě se těší každoroční výstavy nejkrásnějších hrachorových květů.

  • škvor připadá lidem nebezpečný

    Škvor – škůdce nebo pomocník?

    , 0 komentářů

    Škvor do zjednodušených škatulek, kdy hmyz dělíme na užitečný nebo škodlivý, příliš nepasuje. Na jednu stranu nám pomáhá s likvidací larev mšic na druhou stranu se občas s chutí pustí i do listí či květů. K dobré pověsti škvorům nepomáhá ani jeho vzhled. Při pohledu na jejich kleštičky se jich mnoho lidí bojí.

  • konev plastová i plechová mají velmi podobný tvar

    Konev - zahradní nádoba na pět písmen

    , 0 komentářů

    Zahradní nádoba na pět písmen je podle tvůrců křížovek prostě konev. Jak však zjistili jazykovědci při terénním výzkumu českých nářečí a běžné mluvy, konev si u nás vysloužila ještě řadu dalších označení. Z těch pětipísmenných jsou to konva, komva a cefna.

  • o zahuštění marmelád a džemů se stará pektin

    Pektin: tajemství správně zahuštěných marmelád a džemů

    , 0 komentářů

    Každý, kdo se někdy pustil do domácího zavařování, metodou pokus omyl zjistil, že ovoce má rozdílnou schopnost rosolovatět. Překotně uspěchaná doba nabízí průmyslově vyráběné želírovací přípravky. Často však obohacené řadou chemikálií.

  • pole slunečnic pod horou Fuji

    Slunečnice – proč se někdy neotáčí za sluncem?

    , 0 komentářů

    Není divu, že slunečnice v květomluvě symbolizuje hrdost a oddanost. Zvlášť majestnátným dojmem působí v zahradě samostatně stojící rostliny. Prozradíme vám, odkud, kdy a jak k nám připutovala; k čemu ji můžeme využít i to, proč se někdy neotáčí za sluncem.