• slunečnice topinambur kvete velmi dlouho

    Slunečnice topinambur: kytka nebo zelenina?

    , 0 komentářů

    Mnohonásobně víc lidí vnímá slunečnici topinambur pouze jako okrasnou rostlinu, kvetoucí až do prvních mrazů. Svým žlutým květem připomíná zmenšenou slunečnici. Někteří chovatelé podzemními hlízami rádi zpestřují jídelníček králíkům. Ale je i nemálo těch, kteří si hlízy topinambur, ať už v syrové či vařené podobě, oblíbili na vlastním talíři.

  • romanesco je vlastně druh květáku

    Romanesco - brokolice, zelí nebo květák?

    , 0 komentářů

    Těžko budete hledat zeleninu, která má tak zvláštní vzhled, jako romanesco. Svítivě zelené růžice ve tvaru pyramid připomínají květák či brokolici. Romanesco přitahuje nejen gurmány, ale i básníky. Zvláštní vzhled zaujal také matematiky a fotografy.

     

  • mochyně židovská

    Mochyně ke svačině nebo k ozdobě?

    , 0 komentářů

    V minulosti jsme v našich zahradách byli zvyklí jen na sytě oranžové lampiónky mochyně přezdívané židovská třešeň. Dnes si můžeme vypěstovat také mochyni peruánskou, případně si její zralé plody koupit. Zatímco první zmíněná mochyně roste v našich podmínkách jako trvalka, mochyni peruánskou musíme vysadit každý rok znovu.

  • kdoule se konzumují až po tepelné úpravě

    Kdouloň a kdoule jako symbol plodnosti

    , 0 komentářů

    Kdoule si díky své sytě žluté barvě vysloužily označení zlatá jablka. Řekové je odedávna považovali za symbol plodnosti. V rámci tradičního svatebního obřadu museli řečtí novomanželé společně sníst syrovou kdouli. Tohle ale u nás raději nezkoušejte. Kdoule dozrávají velmi pozdě a syrové jsou v našich podmínkách prakticky nepoživatelné.

     

  • brslen poutá pozornost hlavně na podzim

    Brslen oslní až na podzim

    , 0 komentářů

    Zatímco ostatní keře lákají atraktivními květy či listy během roku, brslen evropský trpělivě vyčkává až do podzimu. Teprve tehdy je už z dálky nápadný svými pestře zbarvenými plody, postupem času i dočervena vybarvenými listy. Stává se, že teprve při říjnové procházce přírodou si někteří všimnou tohoto zvláštního keře a pátrají, co je zač.

  • štětky plané při západu slunce

    Konec zlaté éry soukenické štětky

    , 0 komentářů

    Štětka soukenická bývala po staletí nepostradatelným pomocníkem soukeníků. Ještě v 19. století se pěstovala na Litoměřicku a na střední a severní Moravě. A když se v 1. polovině 20. století její pěstování u nás omezilo, musely se pro potřeby našeho textilního průmyslu ročně dovážet desítky tun suchých květenství této rostliny.

  • semeníky obsahují semena rozmanitých tvarů a velikostí

    Semínkovny, račte vstoupit

    , 0 komentářů

    Snad každý pěstuje na zahradě i rostliny, které se výborně samy vysemeňují A nebo jiné, které produkují semena tak snadno, že se vyplatí je posbírat a další rok znovu vyset. Často se semena místních odrůd předávají z generace na generaci. Nebo putují s lidmi do jejich dalších působišť a ti je pak sdílí se svými novými sousedy.

  • plody líčidla jedlého

    Líčidlo: jedlé, nejedlé nebo jedovaté?

    , 0 komentářů

    Na první pohled líčidlo, zvlášť v době zrání plodů, nepřehlédnete. Někomu občas vyroste na zahradě, aniž by je tam zasadil. Majitelé pak složitě zjišťují totožnost rostliny. Když vypátrají, že jde o líčidlo, nemají zpravidla vyhráno. Zbývá ještě ověřit, zda jsou plody poživatelné. Zatímco jedno líčidlo – jedlé – vám neublíží; to druhé, americké, je jedovaté.