• Jmelí - vánoční symbol, ptačí lep i léčivka

    , 0 komentářů

    Jmelí bylo odpradávna opředeno pověstmi, obdařeno kouzelnou mocí a uctíváno jako posvátná rostlina. U lidí budila podiv i úctu skutečnost, že se objevovalo neznámo odkud v korunách stromů a ani v zimě neztrácelo listy, na rozdíl od většiny jeho hostitelů.

  • vánoční kaktus pochází z Brazílie

    Vánoční kaktus - brazilské tropy na okenním parapetu

    , 1 komentář

    Domovinou vánočních kaktusů jsou tropické deštné lesy jihozápadní Brazílie. Některé druhy rostou na velmi obtížně přístupných místech - ve skalních trhlinách či korunách vysokých stromů. A tak se přihodilo, že druh s drobnějšími květy - Schlumbergera kautskyi – čekal na své objevení až do roku 1991!

  • Nertera, korálovka či jehelníček

    , 0 komentářů

    Skutečný název téhle rostliny lidé většinou neznají. Nejčastěji jí říkají podle drobných oranžových bobulí, kterými bývá hustě pokrytá, korálovka. Nertera patří k malé skupině pokojových rostlin, jejichž hlavní ozdobou nejsou květy ani listy, ale plody. Proto se v prodejnách objevuje hlavně na podzim, kdy jsou plody plně vybarvené.

  • větvičky eukalyptu si oblíbili floristé

    Tajemství australských eukalyptů

    , 1 komentář

    Přehlédnout v Austrálii eukalypty je zhola nemožné. Nejen pro jejich výšku, která může být až 100 metrů, ale i pro jejich množství. Vždyť právě ony tvoří téměř 95% australských lesů. Prozradíme vám, proč pod korunou eukalyptů nenajdete stín, ale spíše zlato. Nechybí ani vysvětlení, proč se koalové živí téměř výhradně listím blahovičníků.

  • Sekvojovec, koruna stromu a struktura kmene

    Sekvoj nebo sekvojovec?

    , 2 komentáře

    Máte dostatečně prostornou zahradu a rádi byste si pořídili něco ne zcela obvyklého? Pak si vysaďte sekvoj. Pravděpodobně přetrvá staletí a svou krásou vznosný stálozelený jehličnan bezpochyby upoutá pozornost většiny kolemjdoucích.

  • cibule zimní zvaná též ošlejch zvládne i větší mrazy

    Které cibule jsou nejotužilejší?

    , 0 komentářů

    Kdo jednou začal úspěšně pěstovat zimní cibuli, rád se o své výpěstky dělí s dalšími zahrádkáři. A tak se tato vytrvalá zelenina šíří díky cibulkám i pacibulkám napříč zahrádkami, často aniž tušíme, co to vlastně pěstujeme. Možná i vy máte v zahradě něco, čemu říkáte sečka, ošlejch, sibiřská, poschoďová či prorůstavá cibule.

  • libavku dlouho zdobí červené plody

    Libavky pouze na jedno použití?

    , 1 komentář

    Libavky patří mezi vřesovištní rostliny. U nás se nejčastěji prodává libavka poléhavá a libavka hrotitá. Jejich krása vyniká v době, kdy už většina zahradních rostlin odpočívá. Libavky jsou stálezelené keříky od podzimu do předjaří obalené červenými, růžovými či bílými bobulemi. Elegantně doplní vřesoviště, na dlouhé týdny ozdobí truhlík či nádobu na terase.

  • granátová jablka patří k oblíbenému ovoci Středomoří

    Granátovník, marhaník čili zrnatá jablka

    , 0 komentářů

    Zatímco u nás pěstujeme zakrslé granátovníky jako pokojové rostliny, ve své domovině patří k oblíbeným ovocným stromům. Sklizeň granátových jablek probíhá od září do prosince hlavně ve Španělsku a Itálii. Proto právě v tomto období si můžeme pochutnat na čerstvých plodech.