• zákula japonská, plnokvětá forma

    Zákula neboli kerie japonská

    , 2 komentáře

    Keř hustě obsypaný květy, které připomínají zářivě žluté bambule, je v našich zahradách i parcích hojně rozšířen. Svůj podíl na tom jistě mají výrazné květy, ale také skutečnost, že keř má minimální nároky na stanoviště i další péči.

  • černucha má atraktivní květy i tobolky

    Černucha – víc než obyčejná letnička

    , 0 komentářů

    I kdyby černucha nebyla ničím víc, než jen zajímavě kvetoucí letničkou, stačilo by to. Z jejích květů se můžeme těšit jak na záhoně, tak ve váze. Navíc snadno můžeme usušit její nafouklé tobolky a využít je v suché vazbě. Své místo si – díky semenům – našla černucha také v kuchyni, hlavně indické. A na mnohé neduhy ji využívali již dávní léčitelé.

  • pampeliška Taraxacum sect. Ruderalia, foto Joe Migo, Wikipedia.com

    Pampelišky čekají na své objevitele

    , 0 komentářů

    Těžko odhadnout, jak by žák ve škole pochodil, kdyby při pohledu na pampelišku prohlásil, že si s jejím určením není příliš jistý. Prvního dubna by taková odpověď nejspíš vypadala jako aprílový žertík. Vždyť pampelišky patří v České republice mezi nejznámější druhy rostlin. Tedy aspoň většina z nás je o tom přesvědčená. Taraxacologové, odborníci zaměření na studium pampelišek, jsou však zcela jiného názoru.

  • salát řadíme k rostlinám dlouhého dne

    Jak dlouhý je den?

    , 0 komentářů

    Možná vám připadá otázka z titulku poněkud zvláštní. Nemáme na mysli délku dne podle přesného měření času, ale spíše poměr mezi obdobím denního světla a tmy. Zatímco v současnosti nám den začíná po půlnoci, v minulosti bývalo signálem pro jeho začátek vycházející slunce.

  • Pitulník postříbřený – zahradní uprchlík

    , 0 komentářů

    Žlutě kvetoucí a velmi bujně rostoucí trvalka si jméno pitulník postříbřený vysloužila pro své nápadně stříbřitě skvrnité listy. Pokud vám ještě neroste v zahradě, nejspíš jste už tuhle rostlinu někde viděli. Je hojně rozšířená nejen v zahradách, ale často zplaňuje i v jejich okolí.

« Předchozí 1 5 9 12 13 14 15
16
Další »