• vrbina tečkovaná má nepřehlédnutelné žluté květy

    Vrbina tečkovaná - všudypřítomná žlutá krasavice

    , 0 komentářů

    Některé rostliny neměly při rozdávání jmen příliš štěstí. A tak se přihodilo, že jim lidé takříkajíc nemohou přijít na jméno. A pokud se neujala ani žádná trefná přezdívka, jsou z nich bezejmené krasavice. K takovým určitě patří vrbina tečkovaná. Roste v kdekteré zahrádce, ale málokdo tuší, jak se jmenuje. Je to prostě: taková ta vyšší kytka hustě obalená žlutými květy, co se jí dobře daří téměř všude...

  • Fíky, které přepsaly dějiny

    , 2 komentáře

    Fíky jsou výtečnou zdravou pochoutkou v sušeném, ale i čerstvém stavu. Své o tom prý věděla i legendární královna Kleopatra. Zbytky fíků nalezené poblíž Jericha prozradily, že první záměrně pěstovanou rostlinou byl fíkovník.

  • medovník meduňkolistý má velmi zajímavé květy, foto Bernd Haynold, Wikimedia.org

    Vypěstujte si medovník

    , 0 komentářů

    Když se řekne medovník, většina lidí nejspíš dostate chuť na dort. Je škoda, že rostlina téhož názvu – medovník meduňkolistý – je širší veřejnosti známa mnohem méně. Snad je to tím, že u nás roste roztroušeně pouze v teplejších oblastech. Navíc tam, kde medovník můžeme potkat, se skrývá v porostu lesních lemů.

  • keř pivoněk poutá pozornost hlavně v době květu

    Pivoňka aneb kohoutí hnízdo, zubní korále či krmivo draků

    , 0 komentářů

    Málokterá rostlina si vysloužila tolik podivných označení jako pivoňka. Ale pivoňka na ně má, jako jedna z nejstarších kulturních rostlin, plné právo. Její oblibu a výsostné postavení dokládají četná umělecká díla, ať už výtvarná nebo literární.

  • Mravenec lesní a okřídlená královna

    Mravenci v zahradě: likvidovat nebo chránit?

    , 0 komentářů

    Zahrádkáři mravence v oblibě nemají, obzvlášť vyskytnou-li se v zahradě ve větším množství. Někteří mravenci ochraňují škodlivý hmyz a pohled na ovocný strom, po němž se prohánějí stovky drobných mravenců, je neradostný. Zasáhnout v takovém případě je potřeba. Jsou však skutečně všichni mravencovití jedinci škodliví? Než začnete shánět prostředky k jejich hubení, zjistěte, zda se u vás neusadil chráněný a oceňovaný mravenec lesní.

  • barevně zbarvené javory bývají hlavní podzimní atrakcí japonských zahrad

    Okouzlující japonské javory

    , 0 komentářů

    Oranžový sen, vycházející slunce, červený trpaslík, lví hlava, červenovlasá tančící díky... Takhle poeticky zní v překladu názvy pěti z mnoha kultivarů javoru dlanitolistého. Jednoho z těch javorů, které bývají označovány přívlastkem japonský.

  • máta peprná, nejslavnější kříženec máty

    Máta peprná – nejslavnější kříženec mezi mátami

    , 0 komentářů

    Rostliny z rodu máta mají sklon k živelnému křížení. Za nejslavnějšího křížence tohoto rodu můžeme bez váhání označit mátu peprnou. Nejstarší zmínka o ní pochází z roku 1696. Máta peprná je v současnosti považována za nejrozšířenější a nejpoužívanější mátu světa. Má všestranné využití nejen v lidovém léčitelství, ale i v moderní medicíně.

  • větvička kustovnice s plody

    Kustovnice velebená i zatracovaná

    , 0 komentářů

    Asijský životabudič, klenot čínské medicíny, rostlina dlouhověkosti, omlazující ovoce, superpotravina – to je jen zlomek označení, která pro své vlastnosti kustovnice získala. Zatímco velkoplodé kultivary kustovnice pěstujeme v zahradách na sklizeň ovoce, kustovnice cizí invazně zarůstá neudržované lokality v teplejších oblastech.