• nápadné semeníky pryšce skočcového

    Pryšec skočcový proti krtkům?

    , 1 komentář

    Tahle rostlina působí v zahrádkách v době květu jako zjevení. První rok jí většinou lidé nevěnují příliš pozornosti – nijak nevyčnívá. Zato v druhém roce už přehlédnout nejde. Mnozí netuší, co je ten vetřelec zač.

  • rostliny z rodu Mandevilla jsou vlastně tropické liány

    Sundaville, královna balkónů

    , 0 komentářů

    Tmavočervené květy Sundaville vypadají velmi atraktivně. Stále častěji bývá k vidění v některých přímořských státech jižní Evropy. Pokud vás tahle kráska při dovolené okouzlila, můžete to s jejím pěstováním také zkusit.

  • některé druhy tamaryšků dokáží přežít i drsné pouštní podmínky

    Tamaryšek – posel z dálek a bájí

    , 0 komentářů

    Hledat pod tamaryšky stín by bylo bláhové. Některé druhy sice bývají co se výšky týče mohutné, ale celá koruna je velmi vzdušná. To díky větvím, které spíše připomínají jakési šlahouny opatřené drobnými čárkovitými nebo šupinovitými listy. Zvlášť krásné jsou tamaryšky v době květu. Ale nenechte se mýlit jejich křehkým zjevem. Některé druhy dovedou přežít i na poušti.

  • ostropestřec mariánský - květy a semena

    Ostropestřec mariánský – okrasa, lék i zelenina

    , 0 komentářů

    Na pohled je ostropestřec podobný pcháčům a bodlákům. Ne náhodou se o něm mluví jako o jednom z nejkrásnějších vysokých bodláků. Proto se často v zahradách pěstuje jako okrasná rostlina. Jeho obliba však vzrůstá i mezi komerčními pěstiteli – to pro nezastupitelnou roli, kterou hraje v medicíně.

  • sluncovka nebo též kalifornský mák je nepřehlédutelná

    Sluncovka - národní květina Kalifornie

    , 0 komentářů

    Možná, že sluncovka roste i ve vaší zahradě, jen patří k těm rostlinám, u kterých se nám mimořádně špatně pamatují jména a tak jim říkáme všelijak. O sluncovce nejčastěji hovoříme jako o kalifornském máku či máčku, to pro její podobnost s mákem a drobný vzhled.

  • dosny nejčastěji kvetou oranžově, červeně či žlutě

    Dosna nemusí být jen okrasou parků

    , 0 komentářů

    Nejčastěji se dosna, známá také jako kana, vysazuje v parcích, většinou na těch nejvýraznějích místech. Nižší odrůdy můžeme pěstovat také v nádobách. Dosny však zdaleka nejsou pouze okrasnou květinou.

  • jahodka indická je bujně rostoucí půdopokryvná rostlina

    Jahodka indická vám chutnat nebude

    , 1 komentář

    Plody má podobné našim lesním jahodám. A tak každoročně jahodka indická vyvolává v době svého zrání otázky co je vlastně zač. Po opatrném ochutnání přichází nejprve rozčarování z mdlé chuti. V zápětí pak následuje obava zda není jedovatá.

  • štědřenec odvislý neboli zlatý déšť

    Zlatý déšť, zlatý řetěz i smrdutý strom

    , 0 komentářů

    Takhle to vypadá, když lidé nemohou nějaké rostlině přijít na jméno. Ano, ty žluté hrozny květů viděl kdekdo, ale mnozí se domnívají, že je to jen nějaká žlutá odrůda akátu. Těžko vyslovitelné jméno štědřenec odvislý se i velmi obtížně pamatuje. Co bychom však na paměti měli mít všichni je skutečnost, že všechny části této rostliny jsou jedovaté. Největší, až smrtelné nebezpečí hrozí při konzumaci nezralých lusků.